Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Avanti se do výroby nedostal. Jeden z pěti prototypů je ale na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Na začátku nového tisíciletí se jedna automobilka chtěla svézt na vlně zájmu o retro design nabídkou zajímavého kabrioletu.

Zmíněná automobilka se jmenovala Avanti Motors a s výrobou nového otevřeného vozu jí měl pomoci Ford, který by dodal technický základ. Výsledkem byl automobil, který se roku 2004 představil na autosalonu v Chicagu.

Představou výrobce bylo, že kabriolet naváže na Studebaker Avanti z 60. let. Nakonec ale zůstalo u pěti prototypů, do sériové produkce se auto nedostalo.

A právě jeden z prototypů je aktuálně na prodej. Exemplář se žlutou karoserií vzhledem na svůj vzor jasně navazuje, a to zejména charakteristickou přídí s kulatými světlomety.

Pohled na proporce však napoví, že jako základ stavby posloužil Ford Mustang čtvrté generace. Ještě víc je původ znát v interiéru. V Avanti Motors sice kabinu oživili několika vlastními prvky a detaily, ale koncepce palubní desky a uspořádání ovládacích prvků je prakticky stejná jako u sportovního modelu Fordu.

Totožná byla i technika. A protože Avanti vycházelo z provedení GT, pod kapotou tedy trůní 4,6litrový osmiválec o výkonu 194 kW a točivém momentu 409 N.m, spojený v tomto případě se čtyřstupňovou automatickou převodovkou.

Jeden z pěti prototypů prodává americký prodejce, který současně tvrdí, že jde o vůbec první vyrobený kousek - tedy ten, který se objevil na autosalonu v Chicagu. Vůz je k mání za 58.998 dolarů, což je v přepočtu asi 1,32 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme