Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford F-150 Raptor míří do pouštních závodů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Ford se vedle rallye a okruhů hodlá angažovat i v pouštních závodech. Využije k tomu novou generaci modelu F-150 Raptor.

Druhá generace Fordu F-150 Raptor měla premiéra na loňském lednovém autosalonu v Detroitu. Tehdy bylo odhaleno provedení s kabinou SuperCab a letos se na stejném místě představil větší a prostornější SuperCrew.

Nyní Ford představuje F-150 Raptor race truck, který je přímo odvozen od sériového modelu s kabinou SuperCab a má demonstrovat schopnosti tohoto modelu v náročných pouštních závodech.

Původní Raptor i jeho nejnovější provedení jsou inspirováni nejvýkonnější a nejrychlejšími speciálními pick-upy třídy Trophy Trucks, ale nový závodní Ford tak vysoko nemíří a bude startovat v rámci produkčních modelů, odlišujících se od sériových modelů prakticky jen úpravami podvozku.

Nový F-150 race truck tedy využívá karoserii, rám i nápravy sériového Raptoru a je rovněž vybaven jeho přeplňovaným vidlicovým šestiválcem 3,5 l EcoBoost ve spojení s desetistupňovou automatickou převodovkou. Ford prozatím stále neuvádí výkony tohoto motoru, ale nezapomíná připomenout, že nabídne vyšší výkon i točivý moment než 6,2-litrový osmiválec předchůdce, který disponoval výkonem 302 kW (411 k) a točivým momentem 588 N.m.

Raptor je již v sériovém provedení vybaven 17-palcovými koly obutými do pneumatik BFGoodrich All-Terrain KO2 a za příplatek je dodáván s diferenciálem Torsen pro přední nápravu, jímž disponuje i závodní vůz.

Race truck se od sériového Raptoru odliší jen použitím tlumičů Fox Racing Shox o průměru 76,2 mm ve spojení s pružinami zvyšujícími světlou výšku, ochranou klecí v interiéru, sedadly Mastercraft s pětibodovými bezpečnostními pásy, ochrannými sítěmi v bočních oknech, GPS, digitálním displejem RacePak se záznamem důležitých provozních údajů, vysílačkou, bezpečnostní palivovou nádrží a světelnou rampou z LED na přídi.

Ford F-150 Raptor race truck míří v rámci své třídy sériových vozů do šesti podniků pořádaných v průběhu letošního roku na území Spojených států amerických. První ostré nasazení představuje závod Parker 425 pořádaný v Arizoně od 4. do 7. února.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
5. 2. 2016 17:14
Re: Krasavec!
Nebereš to moc vážně? ;-)

Tady nejsi ale v USA, tady se říká SUV už všemu ;-) :yes:

...ale jinak máš samozřejmě pravdu :-)
Avatar - Barrichello
4. 2. 2016 22:00
Re: Krasavec!
SUV se říká 3a5 dvěřovým autům a ne pickupům.

tomu se říká v USA pickup trucks
4. 2. 2016 16:25
Re: Krasavec!
>:D fakt? sem si nevšiml. A není to snad jedno? >:D vždyť to vypádá jako slušný sportovně užitkový vozidlo >:-[]
Avatar - Barrichello
4. 2. 2016 15:55
Re: Krasavec!
to není suv, to je pickup >:D
4. 2. 2016 15:54
Krasavec!
Takhle má vypadat SUV :yes: :yes: