Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Fiesta ST 1,6 Ecoboost (132 kW): Předskokan sériovému modelu (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
Dlouho očekávaná Fiesta ST se představila na IAA. Prozatím pouze jako koncept.

Ford si pro autosalon ve Frankfurtu připravil přehlídku sportovně laděných vozů. Vedle sériového Focusu ST ve dvou karosářských verzích se zde představuje i závodní Focus ST-R, pokračovatel čtyřicetileté tradice závodních monopostů Formula Ford, koncept Evos a také Fiesta ST, která v současnosti rovněž spadá do kategorie konceptů.

Ford Fiesta ST Concept ja automobilkou oficiálně označována jako předobraz budoucí sportovní Fiesty. Ta se má zařadit do globální nabídky Fordu vedle Focusu ST. Zároveň má navázat na popularitu sportovních modelů Fiesta XR2 aXR2i, Fiesta RS1800 a RS Turbo a samozřejmě i na Fiestu ST předchozí generace.

Design předních partií Fiesty ST Concept odkazuje na nový sériový Focus ST. Stejně jako u něj je použita rozměrná lichoběžníková maska chladiče s voštinovým výpletem a pod ní jsou tři nízké vstupy vzduchu. Hlavní světlomety jsou zatmaveny stejně jako u Focusu ST.

Na bocích nechybí nástavce prahů, zatímco na zádí dává Fiesta ST Concept svůj potenciál najevo, spoilerem nad zadním oknem, dramatickým difuzorem a dvojitou koncovkou výfuku. Vzhled sportovce mají podtrhovat 17palcová litá kola a oranžový lak s označením Molten, který důvěrně znají majitelé ostrého pick-upu Ford SVT F-150 Raptor.

V interiéru ukrytém za tmavými okny mají mít hlavní slovo anatomická přední sedadla Recaro spolu s kontrastním barevným provedením.

V případě pohonné jednotky Ford odkazuje na soutěžní Fiestu RS WRC a vyzdvihuje přednosti přeplňovaného zážehového čtyřválce Ford EcoBoost o objemu 1,6 litru. Ten pod kapotou Fiesty ST Concept poskytuje nejvyšší výkon 132 kW (180 k) a točivý moment 240 Nm.

Třídveřový hatchback s tímto motorem ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou má akcelerovat z 0 na 100 km/h za méně než sedm sekund a jeho nejvyšší rychlost má být přes 200 km/h. Emise CO2 se přitom mají pohybovat pod hodnotou 140 g/km.

V případě podvozku Ford přímo uvádí, že speciální sportovní nastavení podvozku dodá jistotu méně zkušeným řidičům, zatímco ostříleným pilotům umožní prozkoumávat vysoko položené limity sportovního potenciálu vozu.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (17)
17. 9. 2011 11:21
Re: zbohom konkurencii
Já se ale neptal na jízdy s plakátem po stěně.

Jinak bys takovou blbost nenapsal... ale co čekat od fanatického FordUltras. >:-[]
17. 9. 2011 04:46
Re: zbohom konkurencii
Hodně ;-)
16. 9. 2011 03:44
Re: zbohom konkurencii
Kolik km máš odježděno s tím 132 kW EcoBoostem a kolik s tou 132 kW TSI?
16. 9. 2011 03:07
Re: zbohom konkurencii
Z praxe ;-)
15. 9. 2011 23:37
Re: zbohom konkurencii
Z čeho pramení tvá naivnost o udýchaném TSIčku?