Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang je už 10 let nejprodávanější sporťák světa. Drtivá většina jich končí na jednom trhu

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Ačkoliv je Ford Mustang globálním modelem, bezmála 80 % prodaných kusů končí na jediném trhu.

Automobilka Ford se v několika posledních letech nezapomněla pochlubit informací, že se model Mustang stal nejprodávanějším sportovním modelem na světě. Podle dat shromážděných organizací S&P Global Mobility, které automobilka analyzovala, už se navíc Mustang může pochlubit postavením nejprodávanějšího sportovního automobilu za posledních deset let.

To je samozřejmě působivý úspěch, ke kterému nezbývá než gratulovat. Stejně tak zajímavá je ale skutečnost, že až 78 % z globálních prodejů modelu Ford Mustang skončilo podle dat automobilky na americkém trhu. Američané zkrátka milují Mustang.

Video se připravuje ...

Ford Mustang je přitom globálním modelem, který lze oficiálně koupit na celé řadě trhů, včetně toho českého. Automobilka navíc na mnohých trzích zaznamenala meziroční růst poptávky. Například v Německu o 17 procent, ve Velké Británii o 14,4 procenta, ve Švýcarsku o 14,9 procent a v oblasti Středního Východu o 7,4 procenta.

Připomeňme, že automobilka nedávno představila již sedmou generaci modelu, která bude v závislosti na trhu dostupná jak s 2,4litrovým přeplňovaným čtyřválcem EcoBoost, tak s dosud nejvýkonnějším 5,0litrovým atmosférickým motorem V8 Coyote, který prošel modernizací.

Video se připravuje ...

Řidiči si přitom stále mohou vybrat mezi manuální a automatickou převodovkou, což už dnes také není zcela běžné. Jízdu bokem, pochopitelně na uzavřených okruzích, pak nově usnadňuje elektronická driftovací brzda, na jejímž vývoje se podílel i úspěšný závodní drifter Vaughn Gittin Jr.

Nový Ford Mustang bude dostupný na více než 100 světových trzích, mezi kterými by neměl chybět ani český. V Evropě přitom automobilka dlouhodobě nabízí pouze motory V8, na příchod sedmé generace si ale nejspíš budeme muset ještě chvíli počkat. Pevně však věříme, že sedmá generace naváže na úspěchy svého předchůdce, k čemuž by měl pomoci i nový model Dark Horse.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 4. 2023 11:01
Re: Neprodávanější sporták v USA je Challenger
A Mustang je sporták?

Mustang je pony cars, a dvoudvéřové kupé nebo kabrio.

Challenger je muscle car a 2 dvéřové kupé....

Supersport není ani jeden, GT kupé jsou oba.
Avatar - Ozzman
20. 4. 2023 08:26
Re: Neprodávanější sporták v USA je Challenger
Je Challenger sporťák, nebo jen 2dv saloon ? :D
Avatar - ZdenalGT
19. 4. 2023 16:49
Re: FORD MUSTANG GAY CAR OF THE YEAR
Tak aspoň všichni vi aké máš preference když sleduješ gay auto roku.
19. 4. 2023 12:25
Re: FORD MUSTANG GAY CAR OF THE YEAR
Hummusacky Kukbuk,tak vy musite mat v spolocnej domacnosti ,kde zijes s ocinkom a ocinkom minimalne 3 tie Mustangy. :D :D :D
Avatar - Barrichello
19. 4. 2023 11:48
Neprodávanější sporták v USA je Challenger
a to už asi poslední 3 roky.... Tak to těch 22% mimo USA musí být hodně zajímavá čísla, jinak to nějak nesedí....