Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Speciální Mustang od Shelby oslavuje výročí narození Carrolla Shelbyho

Filip Melich
Diskuze (1)

Shelby American oslavuje výročí sta let od narození zakladatele Carrolla Shelbyho speciální úpravou Fordu Mustang, která vznikne ve velmi omezeném počtu.

Carroll Hall Shelby byl americký automobilový závodník, konstruktér, pilot, podnikatel, spisovatel… a ve výčtu jeho schopností a počinů bychom mohli ještě chvíli pokračovat. Narodil se 11. ledna 1923, takže by letos oslavil sté narozeniny. Jím založená společnost Shelby American nemohla toto výroční nechat bez povšimnutí.

Úpravce Shelby American představil limitovanou verzi Fordu Mustang nazvaného Mustang Carroll Shelby Centennial Edition. V Kalifornii o uplynulém víkendu odhalil prototyp, přičemž produkční verze bude představena v Arizoně v rámci akce pořádané aukčním domem Barrett-Jackson, a to v závěru tohoto týdne.

Video se připravuje ...

Joe Conway, stávající šéf Shelby American, na adresu Carrolla Shelbyho řekl: „Svět slaví sté výročí narození Carrolla Shelbyho a vypráví o mnoha jeho úspěších. Ačkoli nikdy předtím nelétal, stal se jedním z nejschopnějších leteckých instruktorů v letectvu americké armády. Carroll nikdy neabsolvoval jediný manažerský kurz, ale vytvořil úspěšný tým s některými z nejtalentovanějších řidičů, vývojových expertů a lidí z výroby na světě. Od svých vítězství za volantem až po své obchodní úspěchy a filantropické iniciativy si Carroll vybojoval každé vítězství.“ Ostatně, i my jsme výročí a životu Carrolla Shelbyho věnovali samostatný článek.

Ke speciálnímu vozu Mustang Carroll Shelby Centennial Edition se vyjádřil Vince LaViolette, šéf vývoje a viceprezident provozu Shelby American: „Náš nový Mustang Carroll Shelby Centennial Edition je dobře vyvážené auto, které přináší více než jen zvýšení výkonu. Také jsme zlepšili ovladatelnost a vylepšili vzhled špičkového Mustangu GT s pětilitrovým osmiválcem. Poskytuje veškerý výkon, který Carroll vyžadoval od každého auta, aby mohlo nosit jeho jméno. Jsme si tak jisti, že by s námi souhlasil, že ke každému autu přidáme černý Stetson [pozn.: kovbojský klobouk] podobný tomu, jaký nosíval.

Video se připravuje ...

Základem speciálního vozu oslavujících sto let od narození Carrolla Shelbyho je Ford Mustang GT dosluhující generace, přičemž zájemci dostanou na výběr mezi fastbackem a kabrioletem, stejně jako si budou moci zvolit mezi manuální a automatickou převodovkou. Maximální výkon výchozího vozu vyrostl o 228 kW na výsledných 559 kW. Mezi provedené úpravy patří přidání kompresoru Shelby, sportovní chladič nebo výfukový systém Borla. Podvozek pak dostal sportovní tlumiče, stabilizátory nebo přední brzdové třmeny od Bremba.

Mustang Carroll Shelby Centennial Edition jezdí na černých 20palcovch kolech obouvající pneumatiky o rozměrech 305/30 R20, které byly speciálně vyvinuté pro Shelby. Decentní úpravy karoserie doplňují speciální polepy, přičemž logo limitované edice tvoří silueta hlavy Carrolla Shelbyho v jeho typickém klobouku. Na několika místech na karoserii i v interiéru se rovněž objevuje Shelbyho podpis. Všechny provedené vizuální úpravy si můžete prohlédnout na fotkách v galerii.

Americký muscle car oslavující sto let od narození Carrolla Shelbyho vznikne v pouhých 100 kusech, z nichž většina bude dostupná skrze sídlo společnosti v Las Vegas a do oficiálních prodejních míst po celém světě zamíří jen hrstka z nich. Krom výše zmíněného klobouku budoucí majitelé získají také členství v týmu Shelby a knihu Shelby Centennial Book. Doporučená prodejní cena byla stanovena na 49.995 dolarů (cca 1,1 milionu korun), ovšem nezahrnuje cenu výchozího vozu ani případné další daně či poplatky.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

17. 1. 2023 11:28
Mustang
Krasne auto, ale obcas vidim, ze kvalita vyroby je hrozna. Otazka ako auto posobi po 3-5 rokoch normalneho pouzivania. Vie niekto?