Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: nejen hybridní pohon, ale i jiné technologie

Libor Zezulka
Diskuze (22)
Ford nedávno prohlásil, že chce do roku 2010 vyrobit až 250 000 hybridních vozů. Nakonec ale mohou před hybridy dostat přednost jiné technologie.

Ještě nedávno se zdálo, že Ford vidí ve vozech s hybridním pohonem budoucnost, prohlašoval totiž, že do roku 2010 vyrobí až 250 000 hybridů. Nyní se zdá, že to s hybridními vozy u Fordu nemusí být tak žhavé a přednost mohou dostat jiné technologie. Problém spočívá v tom, že Ford nemá připravený systém hybridního pohonu použitelný ve velkých pick-upech a SUV. Právě tyto vozy jsou přitom pro Ford v USA klíčové.

Například v květnu tvořily pick-upy a velká SUV celých 62 procent z celkových prodejů Fordu v USA. Bill Ford minulý týden napsal zaměstnancům dopis, ve kterém se zmiňuje o flexibilnějším přístupu a investicích do různých technologií. Ford se zaměří na vývoj „čistých dieselových motorů“ splňujících přísné emisní limity, u benzínových motorů můžeme očekávat přímé vstřikování a „experimenty“ s přeplňováním.

Ford nezapomene ani na E85 neboli směs 85 % etanolu a 15 % benzínu, v oblasti hybridů potom slibuje efektivní lithium-ionové baterie.

Diskuse: Co myslíte, která technologie nakonec (a nejen u Fordu) dostane přednost?

Libor Zezulka
Diskuze (22)