Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford pracuje na novém maloobjemovém motoru

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Automobilky se snaží vyřešit, jak v budoucnu dostát novým přísným limitům produkce CO2 do ovzduší. Ford např. pracuje na nové řadě nízkoobjemových motorů.

Ačkoli šéf prodeje německého Fordu Jürgen Stackmann prohlásil, že má Ford v Německu mezi výrobci v průměru nejnižší emise CO2, automobilka již pracuje na dalším snižování emisí oxidu uhličitého. Hlavní úsilí je věnováno práci na nových nízkoobjemových motorech. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro německý server Automobilwoche šéf vývoje Fordu v Německu Jens Ludman.

Neoficiální informace pak mluví o tom, že se nejdříve objeví benzinový přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,6 l. Ten by měl nahradit současnou generaci nepřeplňovaných motorů o objemu 2,0 a 2,3 l. Spolu s benzinovým agregátem bude představena také varianta s pohonem na bioetanol, která by měla být dražší o zhruba 3 tisíce eur. Nová šestnáctistovka by se měla na trh dostat zhruba příští rok na jaře a montovat se bude pravděpodobně do několika různých modelů.

Ford také v Německu od léta nabídne nově vyvinutou šestistupňovou převodovku. Montovat se bude za příplatek 2 tisíc eur do nového Mondea s dieselovými motory o výkonu 96 kW (130 k). Později se objeví také ve spojení s motorem od Mazdy od objemu 2,3 l. Ford dále pracuje na dvouspojkové převodovce, která by se měla v koncernových automobilech objevit příští rok.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
5. 5. 2007 10:40
Převodovka
2 tis euro příplatek za 6 ti kvalt to je trosku moc ne?
4. 5. 2007 23:25
Jen pracujte
Tak pracujte, vyvíjejte. Přeplňovaní se asi nevyhneme, ropáci by bez toho snad ani nejeli, a myslím, že i benzín má právo na existenci. Jsem zvědavý, kdy bude k dispozici dvouspojková převodovka. BRAVO FORD!!! :yes: