Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představuje elektrický E-Transit Custom. Zákazníkům slibuje, že s ním dosáhnou vyšší produktivity

Filip Melich
Diskuze (1)

Nový elektrický E-Transit Custom slibuje pomoci zvýšit produktivitu svých majitelů. Umožní také napájení elektrického nářadí z baterie vozu. Ford plánuje uvést tři další elektrické dodávky.

Krátce po zahájení výroby většího E-Transitu, představuje Ford zcela nový, rovněž elektrický E-Transit Custom. „Nejprodávanější dodávka Evropy se právě stala plně elektrickou a výhody, které to v kombinaci s naší unikátní nabídkou ucelených služeb Ford Pro evropským firmám přinese, jsou neoddiskutovatelné,“ říká Hans Schep, generální ředitel Ford Pro pro Evropu. Ekosystém Ford Pro zahrnuje podporu v oblasti softwaru, nabíjení, servisu a finančních řešení.

Při pohledu zboku si novinka zachovává tradiční tvary předchůdce, ale při přímém srovnání je možné si všimnout drobných změn ve tvaru linek a výraznějších prolisů. Přední část má novou čelní masku a užší LED světlomety s dramatičtějším světelným podpisem. Fotky interiéru Ford zatím nezveřejnil a na informace je také skoupý, ale slibuje propracovanou konektivitu umožňující trvalé online spojení s vozem.

Video se připravuje ...

E-Transit Custom dále nabídne možnost rychlého nabíjení stejnosměrným proudem (DC), stejně jako zachovanou možnost tažení přívěsu, což zatím bývá spíše slabší stránkou elektromobilů. Dle předběžných výpočtů automobilky by měl dojezd na jedno nabití dosahovat až 380 kilometrů, ale přesná hodnota bude zveřejněna před uvedením vozu na trh. Šikovným detailem je možnost z baterie vozu napájet elektrické nářadí, případně osvětlení či jiná zařízení.

Bližší informace o voze mají být zveřejněny koncem tohoto roku, přičemž výroba odstartuje v druhé polovině roku 2023. Následovat budou další elektrické dodávky, konkrétně v roce 2023 ještě dorazí víceúčelové E-Tourneo Custom a o rok později modely E-Transit Courier a E-Tourneo Courier. Cílem Fordu je do roku 2035 dosáhnout nulových emisí u všech modelů prodávaných v Evropě. Navíc se chce napříč všemi svými evropskými aktivitami stát uhlíkově neutrální.

Výrobu E-Transitu Custom bude zajišťovat společný podnik Ford Otosan v turecké továrně v provincii Kocaeli. Ford Otosan navíc investuje 2 miliardy eur (cca 50 miliard korun) do rozšíření svých kapacit, aby byl schopen uspokojovat vyšší poptávku. Samotná automobilka Ford dále podepsala nezávazné memorandum s Koç Holding, které povede ke vzniku nového společného podniku a stavbě jedné z největších továren na výrobu baterií pro užitková vozidla v Evropě. Odhadovaný objem roční produkce se pohybuje mezi 30 a 45 gigawatthodinami.

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 5. 2022 18:57
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/