Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford představuje systém semi-autonomního řízení BlueCruise, do aut se bude stahovat

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Sofistikovaný asistenční systém zvládne samostatně řídit bez zásahů řidiče na téměř 161.000 kilometrech amerických dálnic.

Automobilka Ford konečně oficiálně představila svůj sofistikovaný systém semi-autonomního řízení BlueCruise, na kterém v poslední době aktivně pracovala. Nová funkce by měla být dostupná zhruba od třetího čtvrtletí tohoto roku, ovšem zatím pouze pro modely Mustang Mach-e 2021 a F-150 2021. Do obou vozů se přitom bude bezdrátově stahovat, tedy po zaplacení poplatku.

Základem pro získání této funkce je paket Ford Co-Pilot 360 Active 2.0, který obsahuje veškerý nezbytný hardware. Tento paket přitom standardně dostával praktický každý Mustang Mach-e, tedy s výjimkou základní verze (kde byl za příplatek), zatímco majitelé Fordu F-150 ho standardně dostali pouze u vrcholné výbavy Limited. Pro některé nižší výbavy byl ale rovněž dostupný za příplatek.

Video se připravuje ...

Majitelé vozu s paketem Ford Co-Pilot 360 Active 2.0 pak budou muset zaplatit 600 dolarů (asi 13.000 Kč), za což jim bude systém BlueCruise zpřístupněn na tři roky. Automobilka ovšem prozatím nezmínila, jaký bude poplatek za další prodlužování přístupu k této funkci.

Systém přitom funguje na principu autonomní vozidlo na druhé úrovni a Ford ho dokonce srovnává s dobře známým systémem Tesla Autopilot. Proti Autopilotu by však funkce Blue Cruise měla podle Fordu v režimu „Hands Free“ nabídnout možnost opravdového cestování bez rukou na volantu.

Základem systému je přitom funkce adaptivního tempomatu, který však pracuje s informacemi získanými z radarů a kamer kolem vozu. Jedna kamera je však i v kabině a sleduje pohyb očí řidiče, které by měl stále kontrolovat dění na silnici.

V čem ovšem funkce Blue Cruise poněkud zaostává za svými konkurenty, jmenovitě systémy Tesla Autopilot a SuperCruise od General Motors, je funkce autonomní změny jízdního pruhu, kterou GM přidalo v tomto roce. Automobilka Ford má v plánu tuto funkci také přidat, ještě předtím se však musí poprat s výzvou, kterou bude Ford F-150 s připojeným vlekem (se kterým bude muset systém počítat před změnou pruhu).

Až na tento drobný nedostatek by však systém BlueCruise měl nabídnout výrazně pohodlnější cestování na dlouhých trasách, zejména pak v tzv. Blue Zones. V těchto místech, kde automobilka Ford provedla vlastní GPS mapování, by totiž mělo být možné aktivovat již zmiňovaný Hands-Free mode a užívat si cestu bez rukou na volantu.

Podle dostupných informací jsou Hands-Free BlueZones na zhruba 100.000 mil (asi 161.000 km) dálnic na území Severní Ameriky – tedy USA i Kanady. Při vjezdu do této zóny pak vůz upozorní řidiče na možnost aktivovat Hands-Free mode světelným znamením a textem na displeji, což má být další rozdíl proti konkurenci ve prospěch Fordu.

Jak automobilka dodává, oficiálnímu představení nové funkce předcházelo důkladné testování. Závěrečný test pak proběhl v listopadu 2020, kdy flotila pěti Fordů F-150 a pěti Fordů Mustang Mach-e absolvovala 177.000 kilometrů napříč 37 státy USA a 5 provinciemi Kanady, což dokonale prověřilo funkčnost systému na dlouhých trasách i za různých povětrnostních podmínek. A evidentně obstál.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

17. 4. 2021 01:04
Re: Autonómne riadenie
Kdybys jezdil Praha/Brno po rozestavěné D1, toužil bys po autopilotovi:)
16. 4. 2021 19:44
Re: Autonómne riadenie
V tom to přeci vůbec není. Tak jako chodíš s rouškou, aby ses nenakazil, tak stejně je potřeba, abys nezemřel při dopravní nehodě. Dneska jsem zrovna viděl v TV, že koronavirus má milion obětí na světě a podle CDC (Centrum pro kontrolu chorob a prevenci) zemře při autonehodách 1,35 milionu lidí každý rok. To je ten hlavní důvod a lidi do toho nemají co mluvit ;-)
P.S. Nefixují se automobilky (mimo Tesly), ale nejvíc vepředu jsou Google, Apple a Amazon,
Avatar - WinDiesel
16. 4. 2021 17:18
Re: Autonómne riadenie
Trefná poznámka, oni se snaží anticipovat potřeby mladých zákazníků (kterých je ovšem výrazná menšina)
Navíc to chtějí prodat jako volitelnou výbavu - když se tomu udělá reklama, objedná si to spousta lidí kteří to třeba ani nepoužijí. :no:
16. 4. 2021 16:19
Autonómne riadenie
Je vcelku zaujímavé sledovať ako sa automobilky fixujú na vývoj autonómneho riadenia, pričom jeho potrebu majitelia áut štatisticky vôbec nepociťujú.
Ozaj nepoznám nikoho, kto by túžil po autonómnom vozidle.