Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Ranger Raptor: Ostrý pick-up není vyloučen

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Součástí expanze divize Ford Performance se může stát i pick-up Ranger, který se vydá podobným směrem jako severoamerický F-150 Raptor.

Ford koncem roku 2014 oficiálně potvrdil nový Focus RS a odhalil svou novou divizi Ford Performance, zaměřenou na sportovní modely. Zároveň s těmito informacemi bylo uvedeno, že do roku 2020 má nová divize představit více než 12 nových sportovních aut s modrým oválem ve znaku.

Ford Performance v současnosti reprezentují Focus RS, Focus ST, Fiesta ST, Shelby GT350, Shelby GT350R, GT a F-150 Raptor, což je podle oficiálních materiálů sedm modelů a podle výše zmíněné zprávy z konce roku 2014 můžeme do roku 2020 očekávat minimálně pět dalších sportovních Fordů.

Přičemž není vyloučeno, že se jednou z těchto novinek stane pick-up Ranger Raptor, který se vydá stejným směrem jako F-150 Raptor.

Pro uvedení tohoto modelu sice momentálně neexistuje žádné oficiální potvrzení, ale Paul Seredynski, globální manažer komunikace Ford Performance, údajně uvedl, že se jedná o fascinující nápad, zatímco Tyrone Johnson, šéfinženýr divize, se k možnosti vývoje a uvedení Rangeru Raptor nechtěl vyjadřovat.

Divize Ford Performance má sice vyvíjet a nabízet sportovní modely, ale zároveň se má jednat především o vozy, které budou generovat zisk. Právě tato skutečnost má spolu s již dříve zmíněným uvedením pick-upu Ranger od modelového roku 2019 i na severoamerický trh nahrávat vzniku jeho provedení Raptor, které se může díky kupní síle a oblibě pick-upů u zdejších zákazníků stát velmi výdělečným podnikem.

Pokud se Ford Performance do vývoje ostré verze Rangeru skutečně pustí, pak se s největší pravděpodobností vydá podobným směrem jako u aktuálního F-150 Raptor. Pod kapotou můžeme očekávat přeplňovaný zážehový šestiválec, přepracovaný podvozek a sportovně laděný exteriér inspirovaný speciály pro pouštní závody.

Vedle samotného vzniku Rangeru Raptor zůstává otázkou i to, jestli se může stát globálním modelem. Důvodem je samozřejmě pohonná jednotka. Na severoamerickém trhu, který bude pro tento model nejdůležitější, je celkem jasné, že se musí jednat o benzinový motor, ale s ním pick-up jen těžko uspěje v Evropě. Na druhou stranu pro zdejší trh může Ford připravit Raptor v podobě nového stupně výbavy pro nejvýkonnější vznětový motor, který spojí s agresivnější vizáží a upraveným podvozkem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)