Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford si opět hraje s patenty na dron, tentokrát má pomáhat v terénu

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Patenty automobilek často nabízejí zajímavý pohled do budoucnosti, patenty Fordu spojené s drony však vypadají spíš jen jako zajímavá fantazie.

Automobilky chrlí každoročně spousty zajímavých nápadů, které si pro možnost využití v budoucnosti nechávají registrovat u patentových úřadů. Automobilka Ford ovšem některými svými nápady, které si nechává patentově chránit, přinejmenším udivuje.

V minulosti už si totiž nechala registrovat například výsuvné koncovky výfuku (pro snazší jízdu terénem), vyhřívané bezpečnostní pásy nebo systém domácího kina pro korby svých pick-upů. Občas si ale také hraje s možností vybavit své vozy drony, které by mohly plnit různé úkoly.

První patent rozvíjející myšlenku vybavit vůz dronem, který by ho na cestách následoval, si modrý ovál nechal zapsat již v roce 2016 – jeho zveřejnění však proběhlo až v roce 2019. O rok později si Ford nechal patentovat další možné využití dronu u svých vozů, o kterém se dozvídáme až nyní.

Vize Fordu by podle kolegů z Motor1, kteří na patent upozornili, měla počítat s možností vypustit z vozu dron, který bude vybaven GPS technologií, zřejmě kamerovým systémem a bude schopen s vozem komunikovat, aby mu usnadnil například průjezd náročnějším terénem.

Možná si říkáte, že je celá myšlenka bláznivá a přehnaná, automobilka se však v patentu odkazuje na průzkum World Bank, podle které až 31 % světové populace nežije poblíž celoročně sjízdné silnice. Až 98 % ze zmiňovaných lidí pak bydlí v rozvojových zemích, kde by právě drony mohly odvést kvalitní práci při zlepšování mobility a služeb.

Ford navíc cítí možnost využít drony u flotil, kde by data z dronů mohla pomoci rozhodnout, jaký typ vozu bude ideální pro zdolávání terénu na vybrané trase. Dron by měl poskytovat data a informace v reálném čase o profilu trasy, která GPS mapy a satelitní snímky nemohou poskytnout. Zvlášť za zhoršeného počasí.

Samozřejmě se jedná pouze o patent, u kterého není nic jisté. Pick-up na snímcích by sice mohl naznačovat, že se podobná technologická novinka může objevit s představením nové generace Fordu F-150, celá koncepce však stále působí až příliš futuristicky.

Doporučujeme

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

24. 1. 2022 19:47
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
24. 1. 2022 09:38
Re: prima co všechno jde patentovat
Zejmena to spojeni s tim, ze to auto by mezi tim melo byt elektricke?
V tezkem terenu dojezd spis 120 nez 200 km.

Pak ale ten napad dostava novy rozmer: kazdy off-road bude vybaven dronem, ktery se po dojiti baterek vrati na zakladnu a oznami polohu stojiciho vozidla.
:-)
24. 1. 2022 08:04
prima co všechno jde patentovat
už i vypuštění drona z auta, holt pokrok nezastavíš :no: