Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Thunderbird Mach 1 z roku 1988 je nyní k mání. Skoro nejetý

Diskuze (2)

V dnešní době si spojíme model Mach 1 s Fordem Mustang. Modrý ovál však toto označení použil i na legendárním Thunderbirdu. Nyní je jeden z těchto limitovaných kousků k prodeji.

Mezi začátkem první a koncem poslední generace Fordu Thunderbird uběhlo celkem 50 let. Během půl století vzniklo 11 generací naprosto ikonických modelů. Dnes se již bohužel Thunderbird nevyrábí a také proto může mít zachovalý kousek vcelku vysokou cenovku.

Devátá generace Thunderbirdu vyráběná mezi lety 1983 až 1988 patřila k těm lepším. Čísla dosáhly na 885 tisíc prodaných kusů. Ke konci produkce se rozhodl Ford vyrukovat s limitovanou edicí o 500 kusech s označením Mach 1. A právě tento model z roku 1988 se nyní na eBay nachází.

Výstavní kousek a jeden z 500 exemplářů verze Mach 1 má za sebou pouze 2013 kilometrů na pozemních komunikacích. Červená k černé vždy skvěle pasuje a výjimkou není ani tento model. Dominantní červenou doplňují černé lemy okolo oken, zpětná zrcátka a také pruh v dolní části karoserie lemující celý vůz. Thunderbird má na sobě krásná, šestnáctipalcová hliníková kola s originálními pneumatikami Goodyear.

A pozor, interiér je na tom také skvěle. Kromě toho, že je v nepoškozeném stavu, nabízí elektricky ovládaná okna, elektricky nastavitelné sedačky v šedém látkovém provedení, elektricky ovládanou bederní opěrku, tříbodové bezpečnostní pásy, dvouramenný volant nebo kazetové rádio.

Pojďme k motoru. Thunderbird je osazen 2,3litrovým čtyřválcem a v kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou Borg Warner T5 má Thunderbird Mach 1 výkon 190 koních, nejvyšší točivý moment dosahuje 325 Nm.

Požadovaná cena za limitku deváté generace Fordu Thunderbird je 44.900 amerických dolarů, čímž se v přepočtu dostáváme bez dvaceti tisíc na rovný milion korun. Vyplatí se tolik peněz investovat do více než 30 let starého, ale na svůj věk výjimečně zachovalého Fordu Thunderbird Mach 1? Jak se říká, každé zboží má svého kupce. Uvidíme tedy, zda to bude platit i v tomto případě.

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
1. 2. 2022 10:21
Re: Ford novinky
nespamuj
31. 1. 2022 18:47
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/