Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Thunderbird se možná vrátí jako konkurent Corvette!

Filip Melich
Diskuze (3)

Podle spekulací údajně podložených zdroji z automobilky bychom se mohli dočkat návratu modelu Thunderbird. Zřejmě by mohlo jít o kupé konkurující Chevroletu Corvette.

Automobilky se nebojí brnkat na struny nostalgie a oživují jedno jméno ze své historie za druhým. Zintenzivnilo se to společně se zvýšením tlaku na elektrifikaci aut. Výrobci se totiž mimo jiné snaží dát najevo, že to nové a potenciálně děsivé, je přeci jen nějakým způsobem známé. Jednou z automobilek, které něco podobného aplikují, je Ford. Připomeňme návraty Pumy jako crossoveru, příchod elektrického Mustangu-E, představení elektrického pick-upů Maverick a F-150 Lightning, off-roadu Bronco… a brzy by se mohlo přidat také jméno Thunderbird.

Video se připravuje ...

Model Thunderbird, jehož historie sahá až do 50. let minulého století, neměl vždy úplně jednoduchou minulost. Vzpomeňme například na nepříliš povedený pokus o jeho oživení z přelomu tisíciletí. Koncept se představil v roce 1999, výroba začala v roce 2001 a očekával se prodej kolem 25 tisíc kusů tohoto retro kupé ročně. První rok se podařilo udat přes 31 tisíc kusů, ale záhy začaly prodeje prudce klesat a v roce 2005, kdy byla výroba ukončena, se prodalo jen 9,5 tisíce kusů. Od té doby jméno Thunderbird odpočívalo. Až do roku 2021.

Dne 13. ledna 2021 si Ford zažádal o ochrannou známku na jméno Thunderbird, což začalo vířit diskuze a dalo podnět ke vzniku různých spekulací. Médium Ford Authority informovalo, že automobilka podle jeho „zdrojů obeznámených se situací“ skutečně zvažuje návrat modelu Thunderbird. Mělo by se prý jednat o velké cestovní kupé, které by okrajově konkurovalo Chevroletu Corvette, jehož americké prodeje za loňský rok údajně tvořily 63 % v segmentu prémiových sportovních vozů.

Nový Ford Thunderbird by s ohledem na současný vývoj ve světě byl pravděpodobně elektromobilem, což by samo o sobě mohlo vyřešit minimálně jeden z neduhů přímého předchůdce – nepřesvědčivé pohonné ústrojí. Můžeme také doufat v kvalitnější interiér případně znovuzrozeného Thunderbirdu. Ale vzhledem k tomu, že se v této chvíli nejedná o nic víc, než spekulace a nepotvrzené informace, nemůžeme nic tvrdit s jistotou. Zda se modelové jméno skutečně vrátí, ukáže až čas.

Filip Melich
Diskuze (3)

Doporučujeme

18. 5. 2022 17:24
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/
Avatar - Barrichello
18. 5. 2022 12:02
Nepřesvědčivé pohonné ústrojí?
co je to zas za žvásty?

Poslední Thuderbird měl motor Jaguar AJ8, stejný motory měly Jaguary XJ, XK, Aston Martin, Lincoln LS atd atd
18. 5. 2022 10:51
Opět snůška planých žvástů.
Co nám článek přinesl za novou informaci?

Že dne 13. ledna 2021 si Ford zažádal o patentování jména Thunderbird. Tedy víc jak před rokem. To je vše, pak už jen samé možná, mohlo by jít, ukáže až čas. A hlavně tak šokující, že v titulku je nutný vykřičník.

Autor asi neví, že jméno patentovat nejde nikde na celém světě. Lze pouze ochránit jeho užití v určitém segmentu trhu tzv. ochrannou známkou na nějaký určený čas a v určených zemích za poplatek. Patentovat lze pouze vynález. Je rozdíl mezi patentovat a ochránit.

Pro mě hodnota článku 0, přínos 0, zábavnost 0, nic, nic, nic jen ztráta času.