Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Transit SportVan: Dodávka s netradičním vzhledem posedmé

David Bureš
Diskuze (1)
Ford Transit SportVan se stříbrným lakem a grafitovými pruhy vznikne ve 180 exemplářích.

Ford letos slaví 100 let svého působení ve Velké Británii a na tuto počest vznikla další limitovaná edice Transitu SportVan, v pořadí už sedmá. Dodávka s netradičním vzhledem tentokrát kombinuje stříbrnou metalízu Moondust s grafitovými pruhy na kapotě.

Transit SportVan je postaven na základech verze 260, což je nejkratší nabízená varianta této dodávky. O pohon se stará dieselový motor 2,2 TDCi Duratorq o výkonu 103 kW. Jeho síla je pomocí šestistupňové převodovky posílána na přední kola.

Sportovní vzhled vedle barevného schématu karoserie umocňuje dvojitá koncovka výfuku, 18palcová kola z lehkých slitin v grafitovém provedení, upravený přední nárazník a rozšířené podběhy. Rozměr pneumatik je 235/45.

Uvnitř dodávky se nachází velurové čalounění, kožený volant a kůží potažená hlavice řadicí páky, skla jsou tónovaná. Výbava zahrnuje dva airbagy, klimatizaci, elektrické stahování oken, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, rádio od firmy Sony s CD přehrávačem a ovládáním na volantu, dešťový senzor, přední mlhovky, Bluetooth a tempomat.

Zákazníci si mohou připlatit za kožené sedačky, satelitní navigaci s pětipalcovou barevnou obrazovkou nebo za zadní parkovací kameru s barevnou sedmipalcovou LCD obrazovkou.

Cena nejnovějšího Transitu SportVan je na britském trhu stanovena na 23.670 liber (675 tisíc korun), dodávka ve stříbrné metalíze a grafitovými pruhy vznikne ve 180 exemplářích.

První Ford Transit SportVan vznikl v roce 2007 jako vzpomínka na slavné Transity Supervan, jejichž historie se začala psát v roce 1971. Tehdy vyjel první Transit Supervan, který měl uprostřed uložený small block V8 o výkonu 313 kW (425 k), pětistupňovou převodovku ZF a rychlostí 160 km/h se dokázal pohybovat už za pouhých 21,6 sekund od startu.

První Transit SportVan s modrým lakem Performance a bílými pruhy vznikl v 500 exemplářích.

Mezi zákazníky ve Velké Británii zaznamenal úspěch, a tak následovaly další barevné varianty: Transit SportVan v šedé Sea a stříbrnými pruhy (80 vyrobených kusů), v černé Panther se stříbrnými pruhy (500 exemplářů), v bílé Frozen s modrými pruhy (80), v inkoustové modré se stříbrnými pruhy (150) a konečně Transit SportVan v červené Colorado a bílými pruhy, který vznikl ve 250 kusech.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Johny.Rico
3. 10. 2011 14:33
Pokud chce někdo dodávku...
... lepší možnost asi neexistuje. Výborné auto :yes: