Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford ví jak prodat pickup: Zná zákazníka

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
Ačkoli se automobilce Ford celkově příliš nedaří, v jednom segmentu si vede stále velmi dobře. Jde o velké pickupy, v kterých je stále číslem jedna. Již desítky let.

Ford je předním a úspěšným prodejcem vozů pickup již více než 30 let. Tajemstvím úspěchu přitom není nic převratného, Ford podle svých prohlášení “pouze” reagoval na přání zákazníků. Dobrým příkladem z poslední doby jsou individualizovaná pojetí sériových modelů, jako například model F-150 vyrobený spolu s firmou Harley Davidson nebo stejný model v úpravě King Ranch. Luxusní model King Ranch by měl letos dosáhnout už na 25 tisíc prodaných modelů. Na americkém trhu vévodí segmentu velkých pickupů právě série F, s velkým odstupem následuje Chevrolet Silverado.

Ford si chce svou pozici udržet a tak uvažuje o dalších individualizovaných sériích. Ford už navázal řadu nových marketingových a sponzorských spojení, např. s NASCAR, fotbalovými týmy nebo se sportovními či hudebními celebritami.

Jde o jeden ze způsobů, jakými chce Ford vycházet svým zákazníkům vstříc a plnit jejich přání. Dalšími metodami Fordu jsou účasti na speciálních výstav nebo organizací, kde se shromažďují cílové skupiny, např. účast na mítinku amerických zemědělců. Dalším způsobem je zpětná vazba s dealery, kteří informují o přáních klientů. Tak se Ford dozvěděl, že sportovní úprava FX4 není ve verzi s pohonem všech kol příliš prodejná. Ford proto začal model nabízet i s pohonem zadních kol. Stejným způsobem přišel Ford s novinkou pro rok 2007, prodlouženou nákladovou plochou. Model F-150 SuperCrew (čtyřdveřová verze) je nyní kromě standardní délky nákladové plochy (5,5 stopy, tj. cca 1,7 m) k dispozici i s délkou 6,5 stopy (cca 2 m). Tento krok si “vynutili” zákazníci, kteří nechtěli kvůli většímu prostoru kabiny omezovat nákladovou plochu a chtěli zároveň více místa pro cestování a pro práci. Zákazníci z jižních států USA nyní objednávají 30 % verze SuperCrew s prodlouženou nákladovou plochou.

Sílící konkurence (nové pickupy od Toyoty, GM nebo Nissanu) nutí Ford i nadále bojovat o segment, v kterém se ročně prodá na 2,3 milionu vozů. V září proto Ford představil novou generaci verze Super-Duty, která se týká pickupu F-450 zahrnuje nový “čistý” diesel a několik dalších inovativních prvků. Stěžejní model F-150 se inovace dočká během roku 2008.

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
12. 12. 2006 21:02
Re: F-style: utáhne víc, vypadá líp
no ač mám us autí a pickupy rád tak F250 už je na mě trochu velké ... mě by vyhovala zmíněna FX4 nebo radši mark lt :-) to se dá považovat ještě za rozumný auto ale proti gustu žádný dišputát :-)
12. 12. 2006 19:11
Re: F-style: utáhne víc, vypadá líp
Jsi teď příliš lacině kritický. Já naopak velmi cením tento Evropě tolik vzdálený styl... a je mi sympatické, jak to tam dělaj. Prostě... v těchto autech je ukryt celý ten pocit američanů, který je provází stalejí - musíš dojít až do Californie a nesmí tě zmoct ani Velkej kaňon, musíš bejt silnej, nezlomnej... jen tak můžeš bejt i... velkej. Já myslím, že tvůj soud pramení z toho, že přenášíš tahle auta imaginárně do Evropy, posuzuješ je naším měřítkem, a proto je odsuzuješ. Ale to prostě JE Amerika. P.S. Ta auta patří k Americe tak, jako Velorex k Česku... jako F 500 k Itálii, jako MG k Anglii... snad mě chápeš...
Avatar - Lonestarstate
12. 12. 2006 18:55
Re: F-style: utáhne víc, vypadá líp
Jsem rád, že se právě tobě nelíbí. :-) :yes:
Avatar - Lonestarstate
12. 12. 2006 17:58
F-style: utáhne víc, vypadá líp
Hegemonie modelu F je neoddiskutovatelná a naprosto pochopitelná. Ve spolehlivosti v J.D.Power pravidelně poráží Toyotu Tundra. V bezpečnosti udělal nadsvětelný skok kupředu oproti minulé generaci.A design...snad bez komentáře fotky nejnovější F-250: [odkaz] / [odkaz] / [odkaz] / [odkaz] / [odkaz] / Utáhne víc, vypadá líp. Proč kupovat nějaký kulatě pokroucený hatchback z asie, za který někdo nesourodě přimontoval korbu?
12. 12. 2006 10:24
FX4
a není náhodou verze FX4 spíš určená jako offroad model než sportovní varianta ??? :-|