Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vidí budoucnost v segmentu CUV: Edge, MKX, Flex, Milan nebo MKZ

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
Ford se v tuto chvíli snaží stabilizovat svůj tržní podíl ve Spojených státech a tím dát podnět k obratu trendu posledních let, kdy tržní podíl ztrácel. Pomoci mají vozy kategorie CUV.

Ještě před třemi lety tvořily prodeje Fordu ve Spojených státech ze 70 % malé nákladní vozy a vozy kategorie SUV. Zbytek tvořily osobní automobily. Nyní je to již půl na půl, neboť výrazně vzrostla poptávka po vozech kategorie CUV, tedy tzv. crossoverů. Ty představují jeden z nejrychleji rostoucích tržních segmentů. V roce 2000 se jich prodalo na půl milionu, v loňském roce to bylo už 2,4 milionu kusů. Do konce tohoto desetiletí by měly roční prodeje dosáhnout hranice 3 milionů kusů. Ford v tomto segmentu nabízí zejména modely Ford Edge a Lincoln MKX.

Právě Ford Edge je pro Ford skutečným požehnáním. Po třech měsících na trhu se prodává ještě lépe než model Fusion, jehož prodeje od uvedení na trh neustále rostou. Viceprezident americké prodejní sítě Fordu Cisco Codina říká, že míra úspěšnosti modelu Ford Edge v přetahování klientů jiných automobilek dosahuje úrovně 41 %, což je podle něj velmi vysoké číslo. Model Lincoln MKX se pak podle něj prodává lépe než konkurenční modely Acura RDX a oba modely Infiniti FX. Prodeje crossoverů značek Ford, Lincoln a Mercury vzrostly za první čtvrtletí o 29 %. Ford se chlubí tím, že tohoto růstu žádná automobilka v tomto segmentu nedosáhla.

Ford by chtěl do léta roku 2008 nabízet v segmentu CUV celkem šest modelů. K modelům Edge, MKX, Ford Escape a Mercury Mariner se na konci tohoto roku přidá model Taurus X a v létě 2008 také Ford Flex. Ford si hodně slibuje zejména od modelu Flex, který nabídne oproti modelu Edge více prostoru a třetí řadu sedadel.

Ford dobře prodává i své sedany Ford Fusion, Mercury Milan a Lincoln MKZ. První dva modely překonaly v prvním čtvrtletí tohoto roku 30% růstovou hranici. Pro modely Fusion a Milan byl navíc tento březen vůbec nejlepším měsícem co se prodejů týká. Podle Codiny je aktuální nabídka Fordu nejlepší, jakou za svého působení u americké automobilky zažil.

Dan Vořechovský
Diskuze (7)
25. 4. 2007 14:13
hurá
no po dlouhé době nějaká dobrá zpráva z amerického fordu a jeho divizí ... osoboně si mylsím že všecky výše jmenované modelya jsou poevedené ... držím palce ať trend pokračuje :yes: :-)