Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford vyladil Explorer ST: Z přeplňovaného šestiválce vymáčkl dalších 30 koní

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Podobně jako Ford Bronco, také Ford Explorer ST prošel laděním u divize Ford Performance, která nově nabízí dalších 30 koní.

Je to jen pár dnů, co jsme psali o nové tovární úpravě Fordu Bronco, která se týkala 2,3litrového čtyřválcového motoru EcoBoost. Divize Ford Performance, která má tovární ladění na svědomí, ovšem neusnula na vavřínech a rozhodla se podobnou modifikaci nabídnout také pro velké rodinné SUV Ford Explorer, ovšem v jeho sportovnější verzi.

Zatímco do Evropy se Ford Explorer dováží pouze jako plug-in hybrid, v zámoří je nedostupný také ve verzi ST, osazené 3,0litrovým dvakrát přeplňovaným motorem V6. Ten nabízí standardně 400 koní a 563 Nm točivého momentu, což rozhodně není málo. Technici Fordu jsou ale schopni v něm odemknout další potenciál. A to bez úprav techniky.

Za cenu 825 dolarů, dnes asi 20.500 Kč, si majitelé mohou objednat sadu pro zvýšení výkonu, jejíž součástí je ruční kalibrační zařízení ProCal 4, určené pro ladění motoru. S přiloženým návodem tak operaci zvládnou majitelé vozu doma, bez nutnosti navštívit dealerství, a přitom jim zůstane tovární záruka.

Video se připravuje ...

Díky upravenému software z dílny Ford Performance přitom výkon motoru, podobně jako u modelu Bronco, vzroste o 30 koní a 47 Nm točivého momentu. Software navíc upravuje reakci motoru na akcelerátor a lehce pozměňuje logiku řazení desetistupňové automatické převodovky.

Automobilka bohužel neuvádí, jaké dopady má nové naladění motoru na celkovou dynamiku vozu. Sluší se ovšem dodat, že k odemčení dalších 30 koní potřebují majitelé vozu ještě jednu drobnost: prémiové palivo, které má v USA 93 oktanů. Úprava je tedy prakticky přes kopírák shodná s úpravou nabízenou pro model Ford Bronco.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

7. 10. 2022 17:12
Re: Nedostupné ST?
Já vím, jenom v té větě je asi chyba, narážím na to “v zámoří je nedostupný také ve verzi ST” jak kdyby tam ST verze nebyla 😄
Avatar - Ozzman
7. 10. 2022 10:57
Re: Nedostupné ST?
Pro USA jsou i nehybridni verze. Ale jestli mají plnotučné ST to netuším. Mají ST Edge s 2.7 V6 biturbo a mívali s tímto motorem i Mondeo-Fusion
6. 10. 2022 22:28
Nedostupné ST?
“Zatímco do Evropy se Ford Explorer dováží pouze jako plug-in hybrid, v zámoří je nedostupný také ve verzi ST“ co to má zase znamenat? :D