Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie chystá změnu v povinné výbavě, zbaví se kontroverzní položky

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Pokud se chystáte na dovolenou do Francie, máme pro vás dobré zprávy. Zřejmě vám odpadnou starosti se sháněním alkohol testeru.

Pokud jste se v minulých letech chystali vyrazit autem na dovolenou do Francie, pak jste se nejspíš dočetli, že součástí povinné výbavy by měl být i alkohol tester. Jenže zákon, zavedený v roce 2013 ve snaze snížit počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu, byl celkem kontroverzní.

Podle jeho požadavků by totiž řidiči měli být vybaveni alkohol testerem, který byl certifikován podle speciálních požadavků francouzské vlády. A pokud by u sebe řidiči takový tester neměli, hrozila jim pokuta 11 euro – tedy cca 280 Kč.

Jenže speciálně certifikovaný tester byl dražší a navíc se sháněl výrazně hůř. Vláda bývalého prezidenta Hollanda tak nakonec rozhodla, že řidičům žádná pokuta hrozit nebude. Zákon, který se tak ve své podstatě stal bezzubým, ale zůstal i nadále v platnosti.

Policisté tedy mohli řidiče zastavovat a alkohol tester po nich požadovat, pokud by ho ale neměli, nemohli jim uložit žádnou pokutu. Pouze je varovali, že podle zákona je alkohol tester požadován. Jenže i to se brzy změní.

Francouzští zákonodárci totiž uznali, že se zákon neukázal být efektivním ve snaze omezit počet řidičů usedajících za volant s vyšším než povoleným množstvím alkoholu v krvi. Podle odhadů přitom řidiči pod vlivem alkoholu způsobili za minulý rok téměř třetinu smrtelných dopravních nehod ve Francii.

V září minulého roku tak francouzský parlament schválil návrh, podle kterého by měl být tento zákon definitivně zrušen. Touto dobou by pak měl návrh podle informací AutoExpress pokračovat k dalšímu schvalování. Nikdo přitom neočekává jakékoliv komplikace.

Konečné datum, kdy alkohol testery oficiálně vypadnou z povinné výbavy na francouzských silnicích, prozatím neznáme. Francouzský magazín The Local však v lednu odkazoval na vyjádření francouzského ministra vnitra, podle kterého by měla být vyhláška zveřejněna během několika týdnů od oficiálního schválení.

Pro úplnost dodáváme, že francouzská legislativa umožňuje usednout za volant s 0,5 promile alkoholu v krvi. Pro řidiče autobusů, nákladních vozidel a nezkušené řidiče, kteří vlastní řidičský průkaz kratší dobu než tři roky, pak platí omezení na 0,2 promile alkoholu v krvi.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

1. 3. 2020 18:13
Re: Bludy
presne tak! :yes:
1. 3. 2020 18:10
Re: Bludy
No to teda neviem. Co si Kefalin predstavujete pod takou "povinnou vybavou vodica"? LOL :D
29. 2. 2020 20:41
Re: Bludy
Vídeňská úmluva z roku 68 těmto novinářům asi nic neříká. Člověk by čekal, že když se živí automobilismem, tak nebudou psát takové bludy o tom, že když jede český řidič do Francie, má mít alkotestr :'-(
29. 2. 2020 19:27
Re: Bludy
No to je mozne, ze by sme asi mali konflikt. Len preco media prizivuju tie blbosti o povinnej vybave v zahranici. :/
29. 2. 2020 19:26
Re: Bludy
Ono je rozdiel medzi "povinna vybava vozidla" a "povinna vybava vodica", vies?