Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Gordon Murray poodhalil připravovaný supersport! Navazuje na McLaren F1

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Slavný supersport McLaren F1 se již brzy dočká rovnou dvou následovníků. První vzniká u samotné automobilky McLaren a ten druhý má na svědomí Gordon Murray, který jej uvede pod svou značkou IGM.

Gordon Murray v minulosti postavil například radikální nízký Brabham BT 55 formule 1, jeho dílem byl i legendární McLaren F1. Právě design i konstrukce tohoto vozu jsou inspirací pro připravovaný supersportovní vůz, jehož siluetu slavný designér oficiálně odhalil.

Novinka navíc oživí značku IGM, jejíž nové logo se představuje spolu se siluetou vozu. Značku IGM nesl první automobil, na němž Gordon Murray pracoval a v letech 1967 a 1968 s ním celkem úspěšně závodil v Jižní Americe. Tento vůz pojmenovaný IGM Ford Special T.1 vycházel z konstrukce i vzhledu klasického roadsteru Lotus Seven.

Značku IGM mají nyní nést všechny budoucí interní projekty postavené společností Gordon Murray Automotive. Ta byla založena v říjnu roku 2017 a jejím cílem je zavést inovativní designérské koncepty do sériové podoby. Nová společnost bude spolupracovat s firmou Gordon Murray Design, založenou v dubnu 2007 v Shalfordu v hrabství Surrey.

Gordon Murray prozatím k připravovanému vozu, jehož siluetu již odhalil, příliš mnoho informací neposkytl. Novinka se podle jeho slov se vrací k návrhovým a inženýrským principům, díky nimž se McLaren F1 stal takovou ikonou. První moderní zástupce značky IGM má vynikat nejmodernějším řešením aerodynamiky karoserie, nízkou hmotností.

Nový vůz značky IGM má využívat revolučního výrobního procesu iStream, který Murray navrhnul a dlouhodobě (už deset let!) propaguje. Zatím však bez většího úspěchu, po Murrayho konceptech miniaut (T.25 a T.27) jej využily vlastně jen automobilové studie od Yamahy (Motiv.e a Sports Ride) a sporťák Griffith oživené značky TVR.

Na druhou stranu díky nově založené společnosti, sestry stávajícího Gordon Murray Design, by se výrobní proces iStream mohl přece jen více rozšířit. Vedle vlastních projektů totiž firma slibuje, že bude mít kapacitu i pro malosériovou výrobu pro externí klienty.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)