Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Francie – První kvalifikaci vyhrál Edwards

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Okruh v Le Mans přivítal účastníky třetího letošního podniku MS pěkným počasím a hlavně novým povrchem trati. Ten se podílel na výrazném zlepšení rekordních časů, jelikož má podstatně větší přilnavost.

Okruh v Le Mans přivítal účastníky třetího letošního podniku MS pěkným počasím a hlavně novým povrchem trati. Ten se podílel na výrazném zlepšení rekordních časů, jelikož má podstatně větší přilnavost.

125

V nejslabší třídě kraloval, stejně jako loni, Andrea Dovizioso (Honda), který časem 1:42,887 vylepšil svůj loňský nejlepší čas o více než 0,6 sekundy. Odolal závěrečnému náporu Jorge Lorenza (Derbi), který na něj ztratil jen 0,103 sekundy. Třetí čas zajel veterán Youchi Ui (Aprilia), ale jeho ztráta na prvního je již přes 0,6 sekundy. Provizorní první řadu doplňuje Hector Barbera (Aprilia). Až páté místo zbylo na Roberta Locatelliho (Aprilia) po pádu v polovině kvalifikace, který způsobil také pád našeho Lukáše Peška (Honda). Locatelliho ve druhé řadě doplňuje vítěz z Jerezu Marco Simoncelli, Pablo Nieto (oba Aprilia) a Simone Corsi (Honda). Pádu se nevyhnul ani Casey Stoner (KTM) a to jej odsoudilo až na deváté místo. Pešek se i přes pád proti volnému tréninku polepšil a zajel 26. čas se ztrátou 2,965.

250

Ve střední třídě radost domácím fanouškům sebral Sebastian Porto (Aprilia), který zajel nejlepší čas dne. Jeho hodnota je 1:38,090 a je o 0,813 sekundy lepší než dva roky starý nejlepší zápis Fonsiho Nieta (Aprilia). Až druhé místo musí stačit domácímu favoritovi a vedoucímu muži průběžného hodnocení Randy de Punietovi (Aprilia), který ztratil na Porta 0,327 sekundy. Třetí čas zajel úřadující šampión Manuel Poggiali (Aprilia) a ještě i čtvrtý Dani Pedrosa (Honda) se dostal svým časem pod Nietův rekordní čas. Pátý čas zajel vítěz zmoklé VC Španělska Roberto Rolfo (Honda) a šestý je Nieto. Sedmý je Toni Elias (Honda) jen těsně před osmým Francem Battainim (Aprilia).

Kuba Smrž díky pádu klesl na 17. místo s minimální ztrátou 2,184 sekundy na prvního. Radomil Rous (Aprilia) zajel na divokou kartu 28. čas se ztrátou přes 5 sekund.

MotoGP

Ve kvalifikaci třídy MotoGP se příliš nedařilo favoritům, kteří se tentokrát nedostali do první řady. Nejrychlejším mužem dne byl Colin Edwards (Honda) a poprvé od svého návratu k Hondě vystrčil růžky. Dvojnásobný šampión Superbiků zajel čas 1:33,870 a posunul loňský nejlepší čas Valentina Rossiho o 1,338 sekundy dolů. Druhý čas zajel Nicky Hayden (Honda) a na Edwardse ztratil jen 0,096 sekundy. Tato dvojice odsunula na třetí místo Carlose Checu (Yamaha), který je dnes nejlepším jezdcem značky a po většinu kvalifikace byl na čele klasifikace.

V kvalitních výkonech pokračuje také Marco Melandri (Yamaha), který v Jerezu jezdil dlouho třetí a jen zbytečný pád jej o toto místo připravil. Melandri zajel výborný čtvrtý čas a vede druhou řadu, kde jej doprovází vedoucí muž průběžného hodnocení Sete Gibernau a Makoto Tamada (oba Honda). Až sedmý čas dnes zajel a třetí řadu vede Valentino Rossi (Yamaha), kterému se nedařilo správně naladit stroj. Osmý čas zajel Max Biaggi (Honda) a devátý je zase pěkně jedoucí Shinya Nakano (Kawasaki). Alex Barros je na desátém místě nejhorším jezdcem Hondy.

O vysokém tempu kvalifikace svědčí fakt, že ještě 13. Ruben Xaus (Ducati) zajel lepší čas než byl loňský nejlepší Rossiho čas.

Mira Kudělka

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)