Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hackrod La Bandita Speedster má být hot rod vytvořený 3D tiskem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zaběhnutý proces, který byl cizelován celé dvacáté století, dnes představuje vývoj automobilu spolu s jeho následnou výrobou. Společnost Hackrod chce tento proces radikálně změnit za využití 3D tisku.

Aditivní výroba, neboli 3D tisk, využívající pokládání souvislých vrstev materiálu je stále rozšířenější napříč obory. Stále častěji proniká také do automobilového světa, kde se lze setkat s nejrůznějšími komponenty nebo i téměř kompletními vozy, vyrobenými za pomoci 3D tisku.

Nedávno upoutala pozornost k 3D tisku automobilka Bugatti se svým brzdovým třmenem. Severoamerický Hackrod jde ještě dál a chce změnit přístup k vývoji a výrobě automobilů právě za využití aditivní výroby. Nemíří přitom mezi velkosériové výrobce, ale cílí na zakázkovou výrobu vozů, tolik oblíbenou právě na severoamerické půdě.

Hackrod prostřednictvím projektu La Bandita Speedster demonstruje, jak lze 3D tisk využít při vývoji a stavbě hot rodu pro jednadvacáté století. Doba, kdy bylo možné za cenu šrotu získat šasi z dvacátých a třicátých let pro stavbu vlastního sporťáku je nenávratně pryč, ale na druhou stranu jsou dnes pro stavbu hot rodů k dispozici mnohem výkonnější a modernější pohonné jednotky nebo komponenty podvozků, které lze namontovat do zcela nově navrženého vozu.

Technologie, kterou v současnosti vyvíjí společnost Hackrod v kalifornském Woodland Hills ve spolupráci se svými partnery, má umožnit navržení, vývoj a následně i výrobu klíčových komponentů od šasi až po panely karoserie za pomoci virtuální reality a 3D tisku přesně podle představ budoucího majitele vozu.

Hackrod La Bandita Speedster, který slouží k prezentaci celého projektu, je podle svých tvůrců prvním automobilem navrženým ve virtuální realitě, vyvinutý umělou inteligencí a vyráběný za využití 3D tisku. Vývoj ovšem ještě není zcela u konce a společnost získává finance na dokončení softwaru i pomocí crowdfundingu.

Pokud se celý projekt podaří dotáhnout do zdárného konce, pak má být jednou možné si u Hackrod objednat automobil opravdu přesně podle svých představ, jen bude třeba se rozhodnout, jestli jej bude pohánět elektromotor nebo třeba klasický osmiválec.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)