Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hamann 535d: dieselové kladivo

Roman Daněk
Diskuze (9)
Tunerská firma Hamann už pětkovou řadu BMW ladila, ale jejich posledním cílem se stal jeden z nejlepších dieselových agregátů současnosti, verze 535d.

Hamann ladí téměř vše, co mu přijde pod ruku, od luxusních vozů Bentley, Ferrari nebo Lamborghini až po hot-hatche BMW 1 nebo Mini Cooper. Vozům řady M od BMW Hamann věnuje zvýšenou pozornost, mezi posledními pakety se objevil tuningový balíček pro modely Z4 M, M5 a M6.

BMW řady 5 už inženýři Hamannu ladili, nový kabátek a vyšší výkon dostala verze 545i. Pohonná jednotka 535d se stala motorem roku 2005 ve své kategorii a těší se velkému zájmu mezi zákazníky BMW. Tohoto trendu si všimla i ladičská firma a nabídne hned dva stupně výkonu.

První krok zvedl výkon ze sériových 200 kW (272 k) na 237 kW (319 k) a točivý moment povyskočil o 70 Nm na 630 Nm. Zlepšila se akcelerace z 0 km/h na 100 km/h o více než půl vteřiny na 5,9 s. Hamann pochopitelně odstranil i elektronický omezovač rychlosti a nejvyšší rychlost se díky tomu vyšplhá na 267 km/h.

U dalších adresných zásahů se Hamannu podařilo z třílitrového vznětového šestiválce vydolovat výkon 257 kW (350 k) a točivý moment posunout na 660 Nm. Metu 100 km/h spolkne top-model ještě o desetinku rychleji, za celkových 5,8 s, a s nezmírněnou chutí se žene až na svoji nejvyšší rychlost 276 km/h.

Změny se dotkly karosérie, kde je nový přední nárazník s integrovaným spoilerem, rozšířené boční prahy a na víku zavazadlového prostoru se objevila malá přítlačná lišta. Vůz dostal nový výfukový systém se čtveřicí chromovaných koncovek a 20palcová kola z lehkých slitin obalena do pneumatik o rozměru 255/30 ZR20 vpředu a 295/25 ZR20 vzadu. K silnějšímu motoru by měly patřit i silnější brzdy a ani zde Hamann nezaváhal. Poslední úpravy se týkají podvozku a převodovky.

Pro interiér má Hamann nachystány tradiční hliníkové nebo karbonové doplňky obložení, luxusní kožené čalounění a multimediální audio-video systém.

Roman Daněk
Diskuze (9)