Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hennessey Venom GT překonal Veyron, je nejrychlejší auto planety (+video)

David Bureš
Diskuze (34)
Americký supersport jel rychleji než Bugatti Veyron Super Sport, do Guinnessovy knihy rekordů ale zapsán nebyl.

Hennessey Venom GT je nový nejrychlejší sériový automobil na světě. Na ranveji v americkém Kennedyově vesmírném středisku jel rychlostí 435,31 km/h. Rekord Bugatti Veyron Super Sport tak překonal o 4 km/h. Rekordní jízda má jedno velké ale, Venom GT nebude zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, nesplňuje totiž podmínky pro splnění rekordu.

První nesplněnou podmínkou je ta, že při pokusu o rekord vůz musí podle pravidel Guinnessovy knihy rekordů jet na dráze oběma směry, přičemž se oba časy zprůměrují. Venom GT jel při rekordní jízdě jen jedním směrem. NASA, které letištní plocha v Kennedyově vesmírném středisku patří, jízdu ve druhém směru neumožnila.

Druhou nesplněnou podmínkou je ta, že pro zařazení mezi sériová auta vyžaduje Guinnessova kniha rekordů výrobu alespoň 30 jeho exemplářů. Firma Hennessey přitom plánuje postavit pouze 29 kusů Venomu GT, zatím je dokončeno 11 kousků.

Hennessey Venom GT je postaven na základech Lotusu Exige, technika ale byla v mnohém pozměněna. Například o pohon auta se místo šestiválce stará sedmilitrový vidlicový osmiválec s dvojitým přeplňováním z dílny koncernu General Motors. Jeho výkon činí 928 kW (1.261 koní), točivý moment dosahuje hodnoty 1.564 N.m.

Na ranveji, která byla používána jako přistávací plocha pro raketoplány, dlouhé 5,2 kilometrů Venom GT předváděl také své schopnosti v pružné akceleraci. Z 32 km/h na 193 km/h (20-120 mph) dokázal zrychlit za pouhé 7,7 sekundy, ze 193 km/h na 354 km/h (120-220 mph) akceleroval za méně než 10 sekund. Z maximální rychlosti pak na 112 km/h vůz zvládl zpomalit na pouhém kilometru.

Bugatti Veyron Super Sport tak zatím zůstává oficiálně nejrychlejším sériovým autem planety. V létě 2010 na testovací dráze Ehra-Lessien nedaleko Wolfsburgu dosáhl průměrné rychlosti 431,072 km/h. V první jízdě dosáhl Veyron Super Sport s bývalým pilotem F1 Pierre-Henri Raphanelem za volantem rychlosti 427,933 km/h, ve druhé, v opačném směru dokonce 434,211 km/h.

Ani Veyron Super Sport se však nevyhnul problémům, rekord mu byl totiž loni na čas odebrán, kvůli použití omezovače rychlosti u zákaznických aut. Autoři Guinnessovy knihy rekordů měli pocit, že tento prvek ovlivňuje schopnosti auta. Nakonec ale byl titul nejrychlejšího sériového auta Veyronu Super Sport vrácen.

David Bureš
Diskuze (34)
26. 2. 2014 20:52
CENA ??
No osobně bych si za ty prachy co to bude stát pořídil NISSAN GTR Alpha 12, co umí z 0-300 za 12,8s a ještě by mi asi dost zbylo.
8-seconds/" target="_blank">[odkaz]
Avatar - wakantanka
26. 2. 2014 08:39
Re: Rýchlejší ako Veyron?
O tom ako by to dopadlo na bežnej ceste by sa dalo polemizovať. On ma totižto dosť veľkú nádrž a v prípade, že ho človek netlačí veľmi, tak má aj docela slušný dojazd (viď už spomínaný TG). Tuším, že tam odznelo, že pri bežnej 130 využíva len zopár percent výkonu. A práve naopak si myslím, že ako najrýchlejšie auto na každý deň, je proste momentálne bez konkurencie. Ono niet asi momentálne na svete výrobcu, ktorý by si dovolil aj pri takej atronomickej cene takéto auto dotovať.
25. 2. 2014 19:59
Re: Rýchlejší ako Veyron?
Jenže ono je nejrychlejší a nejrychlejší.
V dopravním letectví Concord byl rychlejší mezi kontinenty i při obletu Země,samozřejmě včetně mezipřistání.
Nejrychlejší vlaky jsou rychlejší na 100km i 1000km.
Vše je tak jak má být.
S Veyronem sice pojedeš nejrychleji i s prstem v nose,ale otázka je,jak daleko.I kdyby jsi mu připravil ideální silnice,nakonec zjistíš,že budou rychlejší běžná auta.
Luxusní dragster,perfektní sběratelský kousek,to ano.Ale technicky není ve smyslu nejrychlejšího auta dotažen.
Avatar - 3_diamanty
25. 2. 2014 18:50
gratulacia do USA
len nezabudajme ze vo Veyrone ide clovek 400kou a moze si kludne popijat aj kofolu alebo tukat do navigacie a citi sa absolutne bezpecne ticho a luxusne , v tychto supersportoch ako koenigsegg alebo pagani alebo tento henessey to asi nepojde ani v 300ke..... tam vam zuby vypadaju snad uz pri prvej zatacke a bez prilby v aute ste doslova vydani na pospas hluku a vibraciam a nepohodliu

samozrejme trosku som si zaprehanal ale pointu kazdy asi chape....

veyron je svojim sposobom teda stale neprekonany ;-)
25. 2. 2014 18:35
Re: Rýchlejší ako Veyron?
musím s tebou jedine súhlasiť lepšie by som to nepovedal.. :-) inak strašne sa mi ale páči nový McLaren P1...ten dizajn proste nemá chybu a taktiež je ževraj rovnako použitelný na každý deň ale zároveň brutálny.niekedy až moc... :-) a myslím že na okruhu by mohol Veyron prekonať...