Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Henry Ford zemřel před 70 lety. Ameriku postavil na kola

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Říká se o něm, že postavil Ameriku na kola. Henry Ford vyráběl levná auta, zavedl výrobu na běžícím pásu a zdvojnásobil minimální mzdu.

Podle různých žebříčků je muž, který zemřel před 70 lety, 7. dubna 1947, považován za největšího podnikatele 20. století. Dožil se 83 let.

Ford snil o masové produkci levného, a tedy všem dostupného vozu. Jeho sen se splnil v roce 1908, kdy z bran továrny vyjel první exemplář automobilu s prostým názvem Model T. Díky nízké ceně se auto stalo bestsellerem. Továrna nestačila vyrábět.

V hlavě Forda se proto zrodil revoluční vynález - pásová výroba. Výrobní linka se v jeho továrně rozběhla 7. října 1913 a přinesla do té doby nevídanou produktivitu. Každých 10 vteřin vyjelo z bran závodu novotou zářící auto. Pásová výroba se brzy rozšířila do celého světa.

Ford byl velmi dominantní, hádavý až agresivní. Svého času sympatizoval i s Adolfem Hitlerem. Nikdy se netajil svým antisemitismem. Kvůli tomu americká židovská komunita jednu dobu bojkotovala vozy jeho značky. Průmyslník, který způsobil revoluci v automobilovém průmyslu, se narodil 30. července 1863.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)