Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historická sanitka Wikov se zajímavým příběhem se bude dražit v Česku. Kolik bude stát?

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Jedinečná sanitka Wikov 7/28 se bude už o víkendu dražit v Česku. Za minimální vyvolávací cenu od 850 tisíc korun je jediným veteránem svého druhu, který bude klenotem každé automobilové sbírky.

Už o tomto víkendu se bude na výstavišti v Lysé nad Labem konat tradiční prodejní výstava Retro Garáž, kde budou hledat nové domovy historické automobily i motocykly z dob Československa. Jedním z těch nejzajímavějších je unikátní speciál od prvorepublikové automobilky Wikow s raritní přestavbou na sanitní vůz pro přepravu nemocných. Meziválečná sanitka se v minulosti ztratila a její znovuoživení má zajímavý příběh.

Novodobá historie unikátního sanitního vozu začíná objevem podomácku vyrobeného traktoru s agregátem ze stabilního motoru. Pozdější hledání původu techniky následně ukázalo, že základem je zkrácený rám automobilu Wikow 7/28. Nový nálezce se rozhodl šasi včetně všech dílů zachránit před vrakovištěm, ale původní myšlenku využití na náhradní díly změnilo odhalení, že jde o takřka kompletní podvozek s identifikačním znakem 285.

V minulosti se automobily Wikow 7/28 často přestavovaly na závodní vozy, ale originální určení tohoto konkrétního vozu podpořil až statistický úřad, který u nás evidoval 84 sanitek od Škodovky, 80 od pragovky, 58 od Tatrovky, 3 značky Walter, 2 od Zbrojovky Brno a jednu prostějovskou Wikovku. Historii šasi podpořil i archivní tovární prospekt z roku 1929 a moravský zemský archiv následně našel dvě fotografii originální sanitky Wikov.

Video se připravuje ...

Unikátní sanitka z roku 1930 následně prošla tříletou renovací s obnovou karoserie identickým způsobem, jak to v raných třicátých letech dělala sama automobilka Wikov. Dobové fotografie přitom odhalily, že původní prostor pro pacienty nebyl dílem automobilky, ale specializované firmy R. A. Smékal z Čech pod Košířem.

Sanitka Wikov 7/28 je dnes zase v plné kráse a už v sobotu 11. listopadu 2023 bude předmětem dražby na podzimní Retro Garáži. Je plně provozuschopná, a přestože nemá technický průkaz, bude možné ji provozovat na veteránských registračních značkách. Sanitka je navíc doplněna dobovými doplňky, jako je funkční houkačka s typickým zvukem nebo zdravotnické značení. Renovátoři se vynasnažili o maximální autenticitu.

A kolik bude historická sanitka nového majitele stát? Vyvolávací a minimální prodejní cena za exkluzivní veterán je 850.000 Kč, přičemž výsledná cena bude nepochybně výrazně vyšší.

Lukáš Volšický
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - lyon667
11. 11. 2023 21:34
Není Košíř jako Kosíř
Ty Čechy jsou pod Kosířem, ne pod Košířem. Pražáci tohle pletou neustále.