Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq pro zdravotníky poprvé naživo: Mrštná jako SUV, vybavená jako sanitka (+video)

Jan Mička
Diskuze (16)
Do ulic zanedlouho vyrazí Škoda Kodiaq v úpravě pro Zdravotnickou záchrannou službu. Vůz jsme si poprvé prohlédli v Bělé pod Bezdězem.

Historie zdravotnických škodovek sahá až do dvacátých let minulého století. Už do roku 1929 zhotovoval pražský podnik Oldřicha Uhlíka dřevěné sanitní nástavby s využitím podvozku Škody 125, v druhé polovině třicátých let pak našly pro tyto účely uplatnění modely Rapid, Favorit a Rapid, ale také Škoda 995 „Liduška“. Obliba českých vozů v tomto odvětví rostla, a není tomu tak dávno, co jste mohli na našich silnicích potkávat notoricky známou Škodu 1203 se sirénou tak hlasitou, že ji nešlo přeslechnout. Ale už dost pohledů do minulosti, dneska půjde o současnost!

Vůz, který vidíte na fotografiích a v přiloženém videu, je zcela nový počin na poli zdravotnických škodovek. Kodiaq dostal speciální lak karoserie RAL 1016 a retroreflexní prvky podléhající vyhlášce č. 296/2012 Sb., které nejenže motoristy upozorňují na speciální zaměření, ale také chrání posádku při vykonávání záchranné činnost.Tohle auto půjde vidět na stovky metrů daleko! Nechybí ani maják s diodovými prvky, který byl v České republice homologován vůbec poprvé, světelná technika Whelen v masce chladiče, předních blatnících a pátých dveřích, nebo siréna o výkonu 100 W. Zvenku jde v podstatě o tradiční sanitku v kompaktnějším balení, neméně důležitá je však i technika uvnitř.

Pro účel použití musela být přepracována elektrická soustava. V levé zadní části vozu přibyla přípojka na 230 voltů, která umí po startu sama odpojit připojený kabel (to aby se posádka nezdržovala), uvnitř najdeme komunikační zařízení Motorola a Matra, diodové svítilny, CL zásuvky nebo dodatečné pojistkové skříně. To všechno proto, aby byl vůz v plné kondici vždy, kdy si to situace žádá. S tím ostatně souvisí i předehřev motorového oleje, protože nelze očekávat, že budou řidiči vozy nějak výrazně šetřit.

A co dále najdete na palubě? Například výsuvný modul v zavazadelníku pro uložení lékařského vybavení, hasicí přístroj, odolnou dělicí přepážku, defibrilátor, odsávačku, plicní ventilátor či lékařskou sadu první pomoci. Zkrátka vše, co mohou zdravotníci při výjezdech potřebovat, v podstatě až na jednu drobnost – nosítka a prostor pro uložení pacienta.

I to však má svůj důvod. Zdravotnický kodiaq sice disponuje podobným vybavením jako velké sanitky, ale stejně jako řada škodovek před ním vzniknul pro účely víceúrovňového setkávacího systému, takzvaného randez-vous. Jeho principem je dopravit na místo nehody lékaře a řidiče-záchranáře v co nejkratším čase, aby mohla být neodkladně poskytnuta potřebná péče už v době, kdy jsou velké sanitky stále na cestě. Péči o pacienta ihned po svém příjezdu přebere posádka sanitky, aby lékař s řidičem-zdravotníkem mohli opět naskočit do mrštného „osobáku“ a vyrazit k dalšímu případu. Tento systém byl poprvé využit už v 70. letech minulého století a jeho výhodou je vedle zkrácení dojezdového času lékařů ve městech také menší nutný počet lékařů.

Vůz, který jsem si včera naživo prohlédnul v rámci prezentace v Bělé pod Bezdězem, poháněl vznětový dvoulitr (140 kW, 400 N.m) kombinovaný se sedmistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol. Není to však pravidlem – zákazníci, mezi něž budou vedle lékařů patřit také hasiči a státní či městská policie, si jednoduše z běžné nabídky vyberou kombinaci motoru a převodovky, požadovanou výbavovou linii, a škodovka se už o všechno postará.

Přestavba standardního kodiaqu na tento speciál zabere dva až tři týdny a její cena se bude lišit v závislosti na požadavcích zákazníků. „Náš“ exemplář vycházel z výbavy Ambition (s uvedeným motorem stojí 885.900 Kč) a jeho speciální výbava zahrnovala snad vše, co si jen mohou zákazníci přát. Však se také cena přestavby pohybovala okolo 350.000 Kč. Vůz je již plně homologovaný pro provoz na veřejných silnicích a není bez zajímavosti, že veškerá speciální výbava přidá na hmotnosti okolo 150 kilogramů. Dynamika během výjezdů tedy bude podobná jako u kodiaqu naloženého čtyřmi dospělými cestujícími.

Vozidla záchranných služeb pochopitelně nemají jednoduchý život, a proto jsou kladeny obrovské nároky na jejich spolehlivost. Podle Milana Vojty, vedoucího dopravy Záchranné zdravotnické služby Středočeského kraje, vozy během svého života ujedou klidně i 300.000 kilometrů a střídá se v nich zhruba deset řidičů. Středočeský kraj má v současnosti k dispozici například Škody Yeti, u kterých si Vojta pochvaluje zejména nízkou cenu a výdrž a pohonných jednotek. Exemplář, který vidíte na přiložených snímcích a ve videu po boku nového kodiaqu, je v provozu zhruba sedm let a mění se u něj pouze součástky podléhající běžnému opotřebení. Navzdory maximálnímu nasazení se zkrátka nekazí.

Foto a video: David Rajdl

Jan Mička
Diskuze (16)
Avatar - Ja Prvni 123
31. 3. 2017 21:59
Twl... "Mrštná jako SUV"...
to už je ale fakt síla.

A nejhorší na tom je, že v tomhle provedení možná jako jednom z mála tohle auto smysl dává a vůbec nezpochybňuju práci zachranářů.
Jen doufám, že ta auta budou spolehlivější, než je průměr VW... protože záchranáři fakt potřebujou dojet, a velikost dotykové obrazovky jim není k ničemu dobrá.

Ale ta bezbřehá, nekritická a často nesmyslná adorace prostě těm autům jen ubližuje.

Tak hergot napište, že je to sice neohrabaný a není z toho moc vidět, ale vejde se do toho hodně výbavy a dojede to na místo i při ztížené sjízdnosti - a bude to mnohem lepší!
Protože to bude pravda.
31. 3. 2017 13:58
Re: Randez-vous
Odpusťte, leč nerad vidím dehonestaci kolegů záchranářů, jež jsou veřejnosti považování za méněcenné.Opak je pravdou, neobešli bychom se bez nich. Jejich erudice je nad průměrem západních standardů a s klidným svědomím mohu říct, zdravotničtí záchranáři pokryjí 99,9 % případu se stejnou, ne-li větší, jistotou při poskytování první pomoci. Lékař je v tomto spíše odborným konzultantem, což je běžná praxe i mezi lékaři navzájem. :-!

Sorry za off topic.
31. 3. 2017 13:18
Re: Randez-vous
ja ten zasah nekritizuju. naopak, probeh naprosto perfektne a v takovy situaci si clovek uvedomi, jak záchranka u nas funguje sqele.
v tom miste je snad jen nejaky vyjezdni místo bez doktora, doktor je nejspis na telefonu v pohotovosti a prijel během několika malo minut po sanitce svým autem. bylo to uz vecer, tak uz nejspis nebyl v praci. a pak během další chvile ten další doktor v jety, kterej ma s timhle vetsi zkusenosti.
v takových situacích se minuty do prijezdu většinou hodne vlecou, ale tady do bylo hodne rychly, nebo jsem aspoň to vleceni moc nepocitil ...
31. 3. 2017 13:14
Re: kodiaqomania
Lesnický, lesbický..
31. 3. 2017 13:11
Re: Randez-vous
Viz níže, vybavení vozidel Zdravotnické záchranné služby je definováno zákonem o záchranné službě a není to pouze defibrilátor. Nutnost vybavení malého vozu je dána z principu a charakteru funkce, kterou popisuje řidič záchranné služby ve videu a která odpovídá podstatě fungování záchranné služby. Na první pohled jde opravdu o zbytečně velké vozidlo, ale v určitých případech - hromadné neštěstí - může sloužit k dalším činnostem, např. provizornímu poskytnutí vhodných podmínek pro zraněné osoby. ;-)