Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Holding Porsche SE, který je hlavním akcionářem VW, zdvojnásobil zisk

Diskuze (1)

Holdingová společnost Porsche SE, která je hlavním akcionářem německého automobilového koncernu Volkswagen, v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 2,1 miliardy eur (zhruba 52,5 miliardy Kč) z 995 milionů eur před rokem.

Za růstem zisku stály zejména příznivé hospodářské výsledky Volkswagenu. Společnost Porsche SE ovládají rodiny Porscheů a Piëchů. Firma rovněž uvedla, že investovala zhruba 400 milionů eur (deset miliard Kč) do nákupu preferenčních akcií automobilky Volkswagen. Preferenční akcie mají při vyplácení dividend přednost před kmenovými akciemi, ale nejsou s nimi spojena hlasovací práva. Podíl holdingu Porsche SE na hlasovacích právech ve Volkswagenu tak zůstal beze změny na 53,3 procenta.

Volkswagen minulý týden oznámil, že v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil provozní zisk o 73 procent na 8,3 miliardy eur (přes 200 miliard Kč), a to navzdory problémům s nedostatkem čipů a negativním důsledkům války na Ukrajině.

Holding Porsche SE není totožný s výrobcem sportovních vozů Porsche AG, který je jednou z divizí Volkswagenu. Součástí Volkswagenu je rovněž česká Škoda Auto. Té v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk zhruba o čtvrtinu na 337 milionů eur (8,4 miliardy Kč) ze 448 milionů eur před rokem.

Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 5. 2022 08:08
Autá zdraželi
Zisk máme dvojnásobný, ale autá zdraželi kvôli vyšším cenám materiálov a komponentov...
Sú to klamári a podvodníci.