Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hon na diesely: Úpravy podle ekologů nestačí!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)
Úpravy softwaru u dieselových aut, na kterých se začátkem srpna dohodly německá vláda a zdejší automobilky, podle organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe prakticky nezlepší situaci ve městech nejhůře postižených znečištěním ovzduší.

Opatření tak podle nich nezabrání zákazům jízdy části dieselových aut v těchto oblastech. Zástupci nevládní organizace to řekli na tiskové konferenci v Berlíně.

Na takzvaném dieselovém summitu se německé automobilky zavázaly, že upraví software u 2,8 milionu dieselových aut tak, aby v průměru o 25 až 30 procent snížily jejich emise oxidů dusíku. Dalších 2,5 milionu vozů musí už na základě dřívějších rozhodnutí upravit koncern Volkswagen. Dohoda počítá také s příspěvky automobilového průmyslu do fondu vlády na udržitelnou mobilitu ve městech nebo s pobídkami, které povedou k tomu, že uživatelé starší diesely vymění za nové.

Podle Deutsche Umwelthilfe budou mít ale dohodnutá opatření jen minimální dopady. Organizace počítá s tím, že díky nim v letních měsících množství emisí oxidů dusíku ve městech klesne maximálně o pět procent, v těch zimních pak dokonce vůbec. Důvodem je jednak to, že se úpravy softwaru týkají jen menší části z celkem více než 15 milionů v Německu registrovaných dieselových aut, a jednak to, že bude nadále možné při nízkých venkovních teplotách čištění výfukových plynů utlumit. To se přitom dnes týká i zcela běžných teplot pod deseti stupni Celsia.

Deutsche Umwelthilfe proto nadále požaduje, aby německé automobilky na vlastní náklady přistoupily i k technickým úpravám aut, například namontování modernějších katalyzátorů. Takové kroky podle organizace mohou vést ke snížení emisí oxidů dusíku u jednotlivých aut až o 95 procent.

Nevládní organizace také požaduje přiměřené finanční tresty a přísnější postup politiků vůči automobilkám, které podváděly. To, že němečtí politici v minulosti pochybili, připustila v pondělí i německá kancléřka Angela Merkelová. Německá vláda podle ní automobilkám možná příliš věřila a nenaléhala dost důsledně na přísnější emisní testy. Podle Deutsche Umwelthilfe to ale byla právě Merkelová, kdo v Bruselu za mírnější emisní normy loboval.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (71)
18. 8. 2017 12:21
Re: klasická levárna od auto cz
Řekněme, že to bylo takové zdvořilé rýpnutí si. :-)
18. 8. 2017 11:11
Re: A podle mě taky ne...
ne, jezdím tam hlavně na horským kole (po vlastní ose od bytu k bytu) ;-) :-!
18. 8. 2017 08:15
Re: Neomarxismus
Já když v zimě nastartuji svůj DIESEL tak kolem umře vše živé. A představ si, že má taky vyšší otáčky.
Avatar - white label
18. 8. 2017 00:35
Re: klasická levárna od auto cz
A předpokládáš mylně záměrně? ;-)
Avatar - Ada je zase tady
17. 8. 2017 22:35
Re: Neomarxismus
Myslím chlapče, že se opět mýlíš! :no: