Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Civic Type R Concept II: Adaptivní tlumiče a režim +R (+video)

Michal Fokt
Diskuze (175)
Honda v Paříži představí sportovní Civic Type R zase jako koncept, tak alespoň trošku poodhaluje technické detaily.

Všeobecně se očekávalo, že Honda do Paříže přiveze buď sériovou verzi hot-hatche Civic Type R nebo s ohledem na plánovaný začátek prodeje v létě 2015, minimálně předprodukční "prototyp". Proto je trošku překvapivé, že se CTR prezentuje zase jako "Concept" a přestože Honda zase trochu poodhalila další technické podrobnosti, nový lak a polepy na úplně stejném autě patrně nebudou tím, na co komunita příznivců netrpělivě čeká, byť vysvětlením může být, že se produkční verze nakonec bude se studií vizuálně shodovat...

Pojďme si tedy alespoň přidat další dílky do "erkového" puzzle a shrnout si doposud známé informace. Honda v nejnovější tiskové zprávě připomíná historii loga Type R, které doposud nesly typy Civic, Integra, Accord a NSX a říká, že chystaný CTR bude mít dosud největší výkon i točivý moment. Oficiálně má výkon činit stále "přes 280 k", neoficiálně se dostane za hranici 300 koní. Zajímavé ovšem je, že Honda tvrdí, že turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr VTEC Turbo z nové generace motorů Earth Dreams překoná předešlé motory nejen parametry, ale i odezvou, což si lze dost těžko představit...

Honda slibuje nejen sílu v nízkých a středních otáčkách, ale také výkonovou špičku, typickou pro motory VTEC, přičemž červené pole otáčkoměru má začínat na 7000/min. Maximum ze sebe celé auto dostane ve speciálním režimu +R, jenž se bude aktivovat červeným tlačítkem na boku volantu. Tento "extrémní" mód se postará o přemapování motoru, zostření jeho reakcí, změnou nastavení posilovače řízení a tvrdší charakteristikou adaptivních tlumičů, v tomto případě, na rozdíl od kombi Civic Tourer, použitých na obou nápravách.

Tato možnost změny charakteru umožní používat Civic Type R nejen jako vůz pro běžné ježdění, ale i jako hardcore okruhovou hračku. Sportovní Civic bude vybaven modifikovaným zavěšením "steer axis", což je McPherson se dvěma přídavnými rejdovými čepy, které má eliminovat "tahání" točivého momentu motoru za řízení. Zážitek z řízení pak má umocnit manuální šestistupňová převodovka s krátkým a přesným řazením.

Civic Type R půjde do prodeje v létě příštího roku, sériovou verzi si tedy Japonci nechávají až na březnový ženevský autosalon. Tam by také Honda měla ukázat, jak úspěšná byla s útokem na titul nejrychlejšího hot-hatche Severní smyčky Nürburgringu.

Michal Fokt
Diskuze (175)
8. 6. 2017 20:01
Kapota?
Ahoj nějaký odkaz na tu kapotu nebo ji podobnou prosim ? :-O
30. 9. 2014 16:05
Re: Subaru x Honda
Jo. Známej vtipnej nesmysl.
30. 9. 2014 16:03
Re: FoKing
No to je tedy vlákno. Na dobrém povrchu, za dobrých trakčních podmínek a při ne nijak dramaticky utažených zatáčkách STi ani EVO dnešním hatchům prakticky neujede, nebo velmi obtížně a rozdíl je minimální. V momentě, kdy se silnice změní na rozbitou úzkou trojku s propadlou krajnicí, nepřehlednými a pomalými zatáčkami ve kterých je šance 50/50, že tam bude štěrk, tak existuje velmi málo aut, která na tuto dvojici stačí.
Pro běžné denní rychlé ježdění trochu pro blázny je STi, nebo EVO jedno z nejrychlejších univerzálů. Podobně jako výše 911 Turbo. To také není nikterak excelující okruhové nářadí, ale v běžném životě....
Upravená auta ? >:D >:D
30. 9. 2014 11:12
Re: FoKing
Hovořím o tom, že díky CTR se o Hondě bude více mluvit (ať už kvůli designu nebo výkonům). To nemá nic společného s tím, že si člověk půjde koupit sportovní Hondu, kde má nyní výběr více než omezený. Prostě Honda bude vidět. Ale klidně se to může projevit na prodejích Jazzu.

Kde se dneska zmiňuje Civic nebo Honda? Skoro nikde, proč taky? Kromě kufru snad není v ničem nad konkurencí. Accord jako vlajková loď není vůbec vidět, jak by se za něj Honda snad i styděla.

Ale s CTR, které je už konečně něco zajímavého, se Civic (a Honda) bude zmiňovat, bude vidět. Když někde v médiích uvidíš C9G, tak to přejdeš bez povšimnutí. Když uvidíš CTR, tak tě to zaujme. Nevím jestli o tohle Hondě šlo, ale myslím, že tohle je jeden z efektů, které CTR může způsobit. Největší kufr u Toureru očividně takto nezafungoval. Smysl CTR vidím spíše v roli imagemakeru Hondy (nejen Civicu) než prodejního hitu. Jinak ano, mít nějakou slabší verzi pod CTR, pak by CTR dávalo smysl ještě větší.

Jen to myslím trochu zazdili s tím, že to uvádění naplánovali na příliš dlouhou dobu a začíná to spíše vypadat, že nejsou schopni to dotáhnout do konce, než že připravují bombu. No, holt marketing Hondy...
Avatar - Emel
30. 9. 2014 10:59
Re: FoKing
Majitel zřejmě přešel na vyšší level... ale onboardy s upraveným CTR jsou pod sekcí videa.