Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda Ropot chce pomocí hlídání slepého úhlu chránit děti na přechodech

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový Honda Ropot se dá snadno připnout na popruh školního batohu, odkud hlídá bezpečnou cestu malých dětí z domova do školy. 

Pro většinu z nás je Honda především automobilkou, ve skutečnosti se však tato japonská společnost věnuje podnikání v mnoha různých oborech, včetně robotiky. Ostatně stačí si vzpomenout na rok 2000, kdy představila dodnes ikonického humanoidního robota s označením ASIMO (což byla zkratka pro Advanced Step in Innovative Mobility).

Jedním z posledních přírůstků do robotické rodiny společnosti Honda se pak relativně nedávno stal stroj s označením Ropot, který je sice ve srovnání s ASIMO podstatně menší, ve skutečném světě však může být ještě užitečnější. Jde totiž o strážného anděla pro děti, které se učí chodit samostatně do školy.

Společnost Honda totiž do malého Ropota, který se dá připnout na popruh školní aktovky, ukryla technologii, která se v automobilovém průmyslu používá pro hlídání slepého úhlu. Dětem tak v podstatě slouží jako druhý pár očí, který je může varovat před hrozícím nebezpečím.

Video se připravuje ...

Celý systém přitom funguje poměrně jednoduše. Ještě před umístěním na popruh školního batohu je ale nutné, aby celou cestu do školy prošel s dítětem a Ropotem i rodič. Ropot se přitom naučí trasu a zapamatuje si i riziková místa, jako jsou například přechody.

Když jde pak dítě do školy již bez doprovodu, dostane od Ropota automaticky upozornění před každým přechodem, aby se nezapomnělo rozhlédnout. Kromě toho navíc Ropot stále sleduje dění v okolí dítěte a v případě nouze je připraven dítě upozornit na rychle se přibližující vozidlo. Ropot je také osazen GPS sledovacím zařízením, které pošle rodičům zprávu ve chvíli, kdy dítě dorazí do cílové destinace.

Celá technologie Ropota je zatím ve vývoji, do budoucna by však měla cílit na sedmileté děti, které bývají i podle statistik ohroženou skupinou. Právě v sedmi letech se totiž děti v Japonsku učí docházet do školy samostatně. Podle Hondy však mají děti v tomto věku zrak vyvinutý zhruba na úrovni 2/3 dospělého člověka – a proto je potřeba dávat na ně větší pozor.

Honda zatím nezveřejnila, zda a kdy se Ropot dostane na volný trh. Podle všeho by ale nyní měl kromě vývoje probíhat i výzkum v terénu, z něhož by měla společnost získat přesnější informace o schopnostech, možnostech a úspěšnosti při používání Ropota.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

9. 12. 2020 15:32
video
to video je nepozeratelne a ta hudba v nom otrasna