Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Human Horizons HiPhi X je elektrické SUV s asi nejsložitějšími zadními dveřmi na světě

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Human Horizons HiPhi X je auto, o němž jste možná dosud neslyšeli. Jedná se o čínský elektrický crossover, které dostalo hodně zajímavé zadní dveře.

Jejich složitost, lépe řečeno složitý způsob fungování, překoná i Teslu Model X s elektricky ovládanými "sokolími dveřmi". 

Nedávno představený elektromobil HiPhi X totiž kombinuje dva způsoby řešení. Dveře se zaprvé otevírají proti směru jízdy, jde tedy o známé sebevražedné dveře, typické například pro vozy Rolls-Royce.

Kromě toho se ale ještě vzhůru vyklápí střešní panely, připomínající menší křidélka. Všechny dveře jsou bezrámové a elektricky ovládané.

Netušíme, jestli má použité řešení nějaký větší praktický přínos, ale efektní to rozhodně je.

Efektně by měl vypadat také interiér se šesti samostatnými a polohovatelnými sedadly ve třech řadách. Zatím bohužel nejsou k dispozici fotografie kabiny produkční verze, ale koncept sliboval několik obrazovek a dotykové plochy sloužící pasažérům k ovládání některých palubních funkcí. Ty na fotkách vidět jsou.

Produkční verze jinak dostala klasická zpětná zrcátka, starší studie měla místo nich kamery.

Zatím neznáme ani kompletní technické údaje. Elektrický crossover však má být k dipozici ve více verzích, a to s pohonem zadních i všech kol. Nejvýkonnější varianta má z klidu na stovku akcelerovat za 3,9 sekundy. A provedení s 96kWh baterií zase slibuje dojezd okolo 610 km.

Do prodeje na čínském trhu vůz zamíří v první polovině příštího roku.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

18. 8. 2020 08:44
dvere
a v cem jsou ty dvere slozite? je to normalni princip 2 dilnych dveri, aneb jakekoliv dvere ktere maji kloub ve svem vlastnim tele viz treba teslacke HF jsou konstrukcne slozitejsi, tyhle dvere jsou normalni 2 dilne kdy jeden dil je jisteny druhym dilem, takze podobne reseni jake ma treba RX8, i3, kdejaka dodavka co ma 2 dilne dvere do nakladoveho protoru a dalsi auta, jen je to v tady v ramci jednech dveri