Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hummer EV má ovladač se zvláštní funkcí. Nedělá nic, proč?

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Nový elektrický Hummer je auto nabízející několik pozoruhodných parametrů a schopností. Nyní se na světlo dostává další neobvyklá záležitost.

Hummer EV se zatím k zákazníkům dostal pouze v úvodní edici Edition 1, kterou pohání trojice elektromotorů poskytující nejvyšší výkon 746 kW (1.014 koní). Už to je fascinující údaj, není ovšem jediný.

Je tu například hmotnost, která přesahuje čtyři tuny. Nebo velikost akumulátoru - ten má využitelnou kapacitu 212,7 kWh a sám o sobě váží 1326 kilogramů. Tedy jako malé evropské auto. Přesto všechno výrobce slibuje zrychlení z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za tři sekundy. 

Elektrický Hummer dále láká třeba na skvělé schopnosti v terénu a výtečnou manévrovatelnost. Pomoci s tím mají prvky jako adaptivní vzduchové odpružení a zejména natáčení všech kol, umožňující takzvanou krabí chůzi. Zajímavostí je prostě dost.

Nyní se objevila další zvláštnost. Na středové konzoli se nachází ovladač pro volbu jízdních režimů a jeho součástí je také volba s grafickým prvkem připomínajícím trochu "stlačené" písmeno H. Je to ten znak vpravo.

A jak zjistili kolegové z webu GM-Trucks, tato "funkce" vlastně nic nedělá. Lépe řečeno, nedělá nic důležitého s autem, nemění nějaké jeho nastavení a podobně. Jediným výsledkem aktivace je hláška, která se objeví na displeji: "Your Mode. Your Mission. epicideas@GMC.com."

To znamená, že automobilka vyzývá první majitele elektrického Hummeru, aby sami přišli s nápady, co by zmíněné tlačítko mělo spouštět. Náměty mají odesílat na uvedený e-mail. V GMC je pak vyhodnotí a vyberou jednu funkci, kterou prostřednictvím updatu softwaru zpřístupní.

Právě tato podmínka samozřejmě možnosti do velké míry omezuje. Jak s nadsázkou poznamenávají američtí novináři, vylučuje například možnost vystřelovacích sedadel po vzoru bondovek.

Zato jsou prý možné různé hrátky s infotainmentem, světly, komfortem, elektrickým pohonem, podvozkem nebo čtyřkolkou, která postrádá mechanické spojení mezi předními a zadními koly. 

Jakou funkci byste si v takovém autě uměli představit vy?

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Doporučujeme

11. 4. 2022 07:43
Re: Funkce toho knoflíku je
Ono samotný Hummer je nesmyslné auto a elektrický tuplem. Něco jako na bydlení si postavit malou repliku starověkého hradu a dát na něj soláry. Vypadá to brutálně, ale jinak naprosto nepraktické.
Avatar - WinDiesel
9. 4. 2022 13:36
To je tlačítko SOS při vybití baterií někde v terénu.
Taková hmotnost prostě někde v bahně uvíznout musí ...
Avatar - petr petrumr
9. 4. 2022 07:39
Re: Funkce toho knoflíku je
tady je diskuze hummer ev, diskuze o karoqu je jinde.
Avatar - petr petrumr
9. 4. 2022 07:37
eko režim
Já bych tomu dal eco režim, změkne posilovač řízení, klima beží ne eco režim s nano čističkou, výkon motoru se nastaví aby to mělo co nejmenší spotřebu, pohon jen na jednu nápravu, prostě po vzoru toyoty, tu mají i v garáži snad.
Avatar - MS-sport
8. 4. 2022 19:33
Funkce toho knoflíku je
samorozmlácení toho krámu. Majitel ho zmáčkne v momentě zjištění co udělal za pitomost, že si ten nesmysl koupil. :-!