Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Huracán, jméno pro nové Lamborghini. Nebo ne?

David Bureš
Diskuze (0)
Krátce po premiéře konceptu Urus si Lamborghini nechalo registrovat název Huracán. Jak jej tato automobilka použije?

Lamborghini si neregistruje názvy jen tak pro nic za ni, a tak jakmile zahraniční média zjistila, že si tento výrobce zaregistroval název Huracán, začala ihned spekulovat, že bude toto jméno použito pro nový model značky. Automobilka však toto označení může užít i za jiným účelem.

Huracán je ve španělštině označením pro hurikán či jinou vichřici. Používání španělských jmen je u Lamborghini zavedená tradice. Většinou se jedná o výrazy ze světa býčích zápasů – Murciélago, Gallardo nebo Aventador byli býci, kteří získali slávu a respekt v koridě.

Huracán byl ale v mayské mytologii bohem větru, bouří a ohně. Právě tento detail naznačuje, jak by označení Huracán mohlo Lamborghini použít.

Lamborghini totiž jména bohů rádo používá jako označení odstínů svých laků. Na vozy této značky tak v minulosti bylo možné objednat některé z těchto laků – Nero Nemesis (matná černá), Giallo Horus (matná žlutá), Verde Artemis (tyrkysová, užitá speciálně pro Murciélago 40th Anniversary), Bianco Isis (bílá) nebo Nero Osyris (ocelově černá). Některé tyto laky jsou v nabídce pro vozy Lamborghini dodnes.

Právě pro nový odstín laku bude zřejmě použit i další nedávno registrovaný název – Deimos. Vedle toho, že je Deimos jedním z měsíců planety Mars, byl Deimos v řecké mytologii synem boha Area a bohyně Afrodíté.

Pokud by však označení Huracán bylo přece jen rezervováno pro nový model Lamborghini, jsou tu v současnosti dvě možnosti, o jaký automobil by se jednalo.

Automobilka bude příští rok slavit 50 let od svého založení a pro toto jubileum jistě chystá nějaký speciální model.

Spekuluje se o tom, že to nebude jen limitovaná edice stávajícího auta jako v minulosti (Countach 25th Anniversary, Diablo 30th Anniversary a Murciélago 40th Anniversary), ale samostatný vůz. Ten by mohl být postaven na základech Aventadoru, podobně jako Reventón sdílel techniku s Murciélagem. Právě tento „halo car“ by se mohl jmenovat Huracán.

Druhou možností je ta, že by Huracán nahradil desetiválcový model Gallardo. Současné babylambo je na trhu již od roku 2003 a byť bylo v minulosti modernizováno, už je napjatě očekáván jeho nástupce.

David Bureš
Diskuze (0)