Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hurikán Sandy zničil 15.000 nových aut, výrobci je sešrotují

David Bureš
Diskuze (28)
Převážná většina zničených vozů stála v přístavech, kde čekala na odvoz.

Automobilky pomalu sčítají, jaké škody jim způsobil hurikán Sandy, který na konci října zasáhl východní pobřeží USA. Toyota, Chrysler, Nissan a Honda přiznávají, že spolu se svými prodejci budou muset sešrotovat přes 15.000 nových vozů.

Jen Nissan tvrdí, že více než 6.000 jeho automobilů je poničeno, díky čemuž jsou neprodejné. Mezi těmito vozy jsou Nissany i Infiniti.

Toyota uvedla, že v přístavu Newark v době bouře měla asi 4.000 aut. Zhruba 1.300 Toyot a Lexusů bude ještě prohlédnuto, protože bude pravděpodobně možné je zachránit. Naopak asi 3.000 vozů je natolik poškozeno, že patrně budou muset být sešrotovány.

O sešrotování poničených aut značky Honda rozhodnou prodejci a jejich pojistitelé. Podle automobilky bude muset být sešrotováno na 3.440 vozidel.

Fisker uvedl, že v přístavu Newark v New Jersey bylo zničeno 338 kusů plug-in hybridu Karma, které čekaly na převoz k dealerům. Z tohoto počtu 16 aut shořelo poté, co se do jejich elektrického systému dostala slaná voda. To způsobilo zkrat a následný požár.

Ford a General Motors zatím podle svých slov nejsou schopny odhadnout, kolik jejich automobilů bylo během bouře zničeno.

Analytik Národní asociace automobilových dealerů (NADA) Larry Dixon odhaduje, že při započítání již prodaných vozů a ojetých vozů bude muset být nahrazeno až 200.000 automobilů. Jen v New Yorku a New Jersey se podle NADy nachází 1.349 automobilových dealerství.

Sandy byl největší atlantický hurikán v historii Spojených států. Zaznamenané škody však nebudou tak vysoké jako v případě hurikánu Katrina, během jehož řádění bylo výrazně zničeno město New Orleans. Aut postižených Katrinou bylo v roce 2005 asi 600.000 exemplářů.

David Bureš
Diskuze (28)
Avatar - Otrava
10. 11. 2012 23:29
Re: kdyby
Tak Top Gearu zase nemůže plně věřit. Je to spíš bulvárně-zábavný pořad. Ale je fakt, že by automobilku mohli zažalovat a hlavně - ta by ztratila i dobré renomé.
Avatar - beibej
9. 11. 2012 19:12
Re: Tisíce lidí přišlo o auto a oni budou šrotovat ?
Ale mohli by je dát třeba záchranářům na učení sříhání při nehodách nebo policii pro výcvik taktický jízdy ( ne na ježdění ale jako překážky na rozrážení otáčení a podobný psí kusy )
Avatar - beibej
9. 11. 2012 19:05
Re: kdyby
třena nepoškozený skla a plastový díly,kryty světel atd asi nevadí že byly vystavený slaný vodě. Třeba by se toho našlo i víc a neříkejte že kdyby to bylo za odvoz tak by si to nikdo nevzal.
Avatar - Skipper
9. 11. 2012 17:34
Re: cože?
Otázka je, jak to má firma ošetřené... Třeba dobrá pojistka?
Avatar - Skipper
9. 11. 2012 17:33
Re: kdyby
No řeknu Ti jak by to dopadlo. Bavíme se o USA. Součástka se vysype a hned mají žaloby na x milionů dolarů na krku. To nebude riskovat nikdo. Pamatuji si na díl Top Gearu, kde jeli auty do zničeného New Orleans a nakonci auta darovali charitě. Za Jeremym pak přišla právníčka charity, že to jeho Camaro je ročník 88 a ne 90 a chtěla po něm 10 000 USD jako mimosoudní vyrovnání. Takže asi tak :-)