Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Husqvarna 701 Supermoto a 701 Enduro s větší porcí výkonu pro rok 2017

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Mezinárodní veletrh motocyklů Intermot 2016 se stane místem výstavní premiéry modernizovaných modelů 701 Supermoto a 701 Enduro, které jejich motor řadí k nejvýkonnějším jednoválcům na trhu.

Husqvarna krátce před zahájením výstavy Intermot 2016 pořádané v Kolíně nad Rýnem od 5. do 9. října představila změny provedené u svých největších modelů 701 Supermoto a 701 Enduro pro modelový rok 2017.

Ty souvisí s příchodem emisní normy Euro 4 u motocyklů a týkají se tedy především pohonné jednotky v podobě kapalinou chlazeného jednoválce, který tyto modely sdílejí s několika motocykly značky KTM, v jejichž označení figuruje číslovka 690.

Husqvarna tedy nasazuje novou generaci jednoválce o objemu 692,7 cm3, splňující emisní normu Euro 4 a disponující nyní výkonem 55 kW (74 k) při 8000 min-1 a točivým momentem 71 N.m při 6750 min-1.

Vedle vyššího výkonu má nový motor vynikat i svou spolehlivostí a za tímto účelem došlo na použití aktivního odvětrávání a nuceného mazání klikové skříně. Díky tomu mohou být servisní intervaly 10.000 km při použití v terénu i na silnici.

K dosažení vyššího výkonu motoru se čtyřventilovou hlavou válce, dvojicí zapalovacích svíček a kovaným hliníkovým pístem pomáhá zvýšení otáček o rovný tisíc oproti předchozímu provedení. Větší komfort a menší vibrace má zajistit druhá protiběžná vyvažovací hřídel.

V rámci přepracování pohonné jednotky došlo i na elektronický systém vstřikování paliva Keihin, který je vybaven novou 50mm škrticí klapkou. Ta je pro dosažení co nejlepší odezvy s plynovou rukojetí spojena elektronicky a má se podílet i na snížení spotřeby paliva.

Kromě motoru je novinkou, která spojuje modely 701 Supermoto a 701 Enduro, i možnost dodání obou strojů v provedení s výkonem sníženým na 35 kW, aby za jejich řídítka mohli usednout i majitelé řidičských průkazů skupiny A2.

Oba modely se pak mohou pochlubit novými brzdovými systémy s ABS od společnosti Bosch. Silniční 701 Supermoto stojí na černě eloxovaných bezdušových 17palcových kolech, zatímco terénní 701 Enduro dostalo pro nový modelový rok DID kola o průměru 21 palců vpředu a 18 palců vzadu.

Husqvarna uvádí, že prodej modelů 701 Supermoto a 701 Enduro se má na evropském trhu rozběhnout ještě v říjnu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
21. 10. 2016 13:57
Re: nucené mazání klikové skříně
znamena to, ze klukova skrina je tzv sucha - nekupe sa v olejovej naplni, ale cerpadlo tlaci cez trysky olej, ktore premazavaju. Cize napr mozes ist donekonecna po zadnom ale motor na kluke nezadres.

K tej skrtiacej klapke - neviem co tym autor myslel. Podla mna ide o to, ze prenastavenie mapy funguje lepsie, t.j. ak ma byt ostra je ozaj ostra, a ak ma byt makka, tak je ozaj makka. A elektronicka skrtiaca klapka potom lepsie pracuje vzhladom na emisie, takze odozva potom nie je limitovana emisiami.
4. 10. 2016 12:59
nucené mazání klikové skříně
Co je to prosím nucené mazání klikové skříně ?

A ještě bych poprosil o vysvětlení, v čem je z hlediska odezvy tak výhodné elektronické spojení škrticí klapky s plynovou rukojetí oproti jinak běžně používanému lanku ?