Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Ioniq 5 dostal další digitální zrcátko. Přináší mu samé výhody

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

Hyundai inovuje bezpečnostní výbavu vozu Ioniq 5 pro nadcházející modelový rok. Novinkou je digitální vnitřní zpětné zrcátko, které nabídne hned několik vychytávek.

Dva roky po svém debutu si model Ioniq 5 od jihokorejského výrobce Hyundai stále drží na trhu elektromobilů silnou pozici a tak se mu inženýři nadále věnují s plnou péčí. Velmi populární vůz, ověnčený mnoha úspěchy, nyní dostává pro nadcházející modelový rok další bezpečnostní výbavu v podobě vnitřního zpětného digitálního zrcátka. Připomeňme, že už dříve vůz dostal digitální vnější zpětná zrcátka, tak jako například Audi e-tron či Lexus ES.

Obraz je získáván z kamery uložené v zadním spoileru, čímž výrazně zlepšuje výhled z vozu směrem dozadu a to především za horších viditelnostních podmínek. Navíc, zrcátko nabídne dvě možnosti zobrazení - standardní režim zobrazování s horizontálním zorným úhlem cca 20° a rozšířeným zobrazením, které horizontální zorný úhel zvětší přibližně na 50°. Mezi těmito režimy lze jednoduše přepínat stisknutím páčky u paty zrcátka. 

Další zajímavou funkcí je systém automatického odcloňování intenzivních zdrojů světla optimalizuje výhled řidiče směrem dozadu za všech podmínek. Tímto způsobem novinka efektivně chrání cestující před nepříjemným oslňováním od vozidel jedoucích v závěsu.

Pro letošní modelový rok Hyundai rozšířil možnosti konfigurace o digitální zpětná zrcátka, a nyní doplňuje sestavu kamer také o vnitřní digitální zrcátko. Pokud si tedy zákazník připlatí za tuto výbavu, může mít svůj výhled dozadu plně digitalizovaný. Výroba vozů Ioniq 5 pro modelový 2024 bude zahájena v srpnu 2023.

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

Doporučujeme

2. 8. 2023 21:54
Malicky detail
Jeden malicky zcela nepodstatny detail - ztratite 3D, takze nevite, jak jsou veci daleko. Je to jako mit jen jedno oko.

Ale jinak sama vyhoda, to je jasny.
Avatar - xxc
2. 8. 2023 13:39
Re: Same vyhody?
Veď áno, ale keď tam myslím nedali zadný stierač, tak je to stále lepšie, ako keď nevidno nič.
2. 8. 2023 12:23
Re: Same vyhody?
Asi tak. Je to absolútne zbytočný nezmysel. Zakrátko zrušia na autách okná, von dajú kamery a dovnútra displeje kol-dokola do celého interiéru... :no:
2. 8. 2023 11:00
Same vyhody?
Ja teda vidim u "digitalneho zrcatka" aj zopar nevyhod:
- cena
- komplikovanost (a tym aj nachylnost na poruchu)
- nutny zdroj elektrickej energie
- kamera v spoileri sa moze umazat
- nemoznost "posuvat" a "zvacsovat" si obraz v zrcatku pohybom hlavy
- nevidim interer (kamera je az za autom)

Asi som prilis stary, ale ja osobne by som si za tieto "digitalne zrcatka" nepriplacal...