Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai Veloster: Malé kupé 3+1 (video)

Ondřej Láník
Diskuze (140)
Nástupce malých japonských kupé přichází z Koreje. Dostal nevšední karoserii, moderní motor a dvouspojkovou převodovku.

Doby, kdy vozy značky Hyundai sázely jen na dobrý poměr ceny a užitné hodnot jsou definitivně pryč, hlavně díky prestižní řadě modelů s pohonem zadních kol. Jenže nový Veloster jde ještě dál. Kombinací originálního designu, promyšlené koncepce karoserie, přímovstřikového motoru a dvouspojkové převodovky se bude snažit za oceánem přesvědčit, že je lepším zbožím, než jaké nabízí zavedené brandy z Japonska nebo Evropy.

Veloster je nové malé kupé s prvky rodinného sportovně střiženého hatchbacku. Jeho karoserie má délku jen 4219 mm, stojí na rozvoru 2650 mm a je 1790 mm široké.

Design je v této chvíli tím, co doslova šokuje. Od Hyundaie jsme v poslední době zvyklí na líbivé fluidní sedany všech velikostí, jejichž design je ale už tak trochu předvídatelný. Veloster je však z jiného těsta. Zřejmě bude patřit k těm sériovým modelům, u nichž si ještě dlouho po uvedení na trh budeme říkat, jak byly ve své době progresivní a futuristicky navržené.

Tvůrci se pokusili šalamounsky spojit dynamické tvary sportovního hatchbacku s vysokou zádí (nebo nízkou střechou?) s přijatelnou přístupností na přední i zadní místa. Vznikl tak další model s asymetrickou karoserií vzhledem k podélné ose automobilu.

Na řidičově straně jsou jediné boční dveře, na té u spolujezdce jsou přední i zadní boční dveře. Druhé boční dveře vpravo jsou takřka plnohodnotné a od podobných řešení se liší i tím, že jsou uchyceny na B-sloupku.

Aby byla boční silueta maximálně homogenní z obou stran, našly kliky zadních dveří své nenápadné místo v rohu prosklené části.

Střecha plynule klesá už od A-sloupku a končí relativně vysokou odtrhovou hranou. Interiér, který by měl vzhledem k vnějšímu designu nárok na přinejmenším subjektivní stísněnost, dostal bohaté prosklení. Průhledná je velká plocha nad hlavami cestujících od horní hrany čelního skla až po konec střechy. Zadní sklo na střechu navazuje a pokračuje i za zlomem na odtrhové hraně.

Standardem jsou 17palcová kola z lehkých slitin, za příplatek bude dodáván 18palcový rozměr, včetně barevného sladění s odstínem laku karoserie.

K pohonu má sloužit motor 1,6 GDI, který pro americký trh dostane 102 kW při 6300 min-1, resp. 167 Nm při 4850 min-1. Motor je vybaven plynule proměnným časováním sacích i výfukových ventilů a přímým vstřikováním benzinu do válců. Znají jej již někteří majitelé vozů Kia Sportage nebo Hyundai ix35.

Standardně bude Veloster dodáván se šestistupňovou ručně řazenou převodovkou, za příplatek bude k dispozici šestistupňová dvouspojková převodovka vlastní konstrukce Hyundai.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/h16e9RTqss8?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (140)
Avatar - saldy
18. 1. 2011 14:48
nebude
to mít u nás snadný, Proceed vidím jednou za uherskej rok a stylovka Soul se taky neujal a to byla kolem něj pořádná masáž, ceny nebudou aspoň z počátku bůhvíco. ix35 ale zabral a i s vrcholnou motorizací se dobře prodává a zaujal tedy i solventnější kupce.
Jestli nabídne dobrý podvozek, Hyu se zblázní a uvolní pro něj 2.0T 157kW může se postavit klidně i tomu široku.
Avatar - rohYpnol
13. 1. 2011 19:27
Re: CO SI BUDEME KLAMAT...
Ještě mám v rezervě zúžení na okres Bruntál >:-[]
Avatar - rohYpnol
13. 1. 2011 19:25
Re: Zadní místo
Proto ten znak Peugeotu >:D >:D >:D ?
Avatar - Katikakus
12. 1. 2011 21:19
Re: CO SI BUDEME KLAMAT...
Tak tyhle prehnane reci je potreba brat s rezervou -jak o tom, ze to vsem natiraji, tak o tom, ze se v Evrope neprosadili -oba blaboly na stejne urovni. Jedno jim uprit nejde - vzbuzuji emoce, jak negativni, tak pozitivni a to je znamkou, ze maji dobre naslapnuto a musi se s nimi pocitat.
Avatar - Vencos
12. 1. 2011 21:00
Re: Jsem
V novějších autech nebudou okna. Mohla by se totiž vysypat a někoho poranit. Stejně tak tam nebude volant,protože by jste se o něj mohli praštit do zubů. Nebude tam ani rádio,aby jste si nedejbože nepoškoldili sluch. Auto se bude pohybovat pomocí miliardy senzorů,aby jste nemohli řídit a ohrozit tak děti hrající si na dvorečku. a tak dále... :no: