Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

I takhle může vypadat restomod. Modernizovaný Dodge Power Wagon se prodal za 3 miliony

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Dodge Power Wagon z roku 1949 prošel před několika lety důkladnou renovací a především omlazením, díky němuž dostal výrazně modernější techniku.

Dodge Power Wagon je auto, které má kořeny už ve 30. letech. Tehdy automobilka dodávala armádě pick-upy s pohonem všech kol. Po druhé světové válce, přesněji v roce 1946, pak Dodge nabídl vůz i ostatním zájemcům - tak se zrodil první "civilní" pick-up se čtyřkolkou.

Power Wagon se pak vyráběl spoustu let v několika generacích, v roce 1981 se další nástupce dostal jméno Dodge Ram.

Exemplář, který si můžete prohlédnout v galerii, prošel v roce 2014 náročnou renovací. A protože ta zahrnovala také instalaci modernější techniky, můžeme mluvit o typickém restomodu.

Začněme ale vzhledem: ten zahrnuje matně zelený lak a černé blatníky. Drsňácký vzhled podtrhují kola Stockton obutá do terénních pneumatik. V kabině narazíme na sedadla čalouněná hnědou kůží a klasicky vyhlížející palubní desku. Zajímavé je, že otáčkoměr ukazuje 10 tisíc otáček (omezovač je v 6 tisících) a maximální rychlost 200 mil za hodinu (322 km/h).

Mezi moderní prvky výbavy můžeme zařadit posilovač řízení, elektricky ovládaná okna a klimatizaci.

Pod kapotou se ukrývá 5,9litrový osmiválec Magnum, doplněný o několik úprav, nové díly a zakázkový výfukový systém. Výkon bohužel neznáme. Motor je spojen s pětistupňovou manuální převodovkou, přes níž pohání buď zadní, nebo všechna kola. Nechybí redukční převodovka a dvě uzávěrky diferenciálu. O deceleraci se starají kotoučové brzdy.

Krásný restomod se před několika dny vydražil v internetové aukci za 142 tisíc dolarů, což jsou v přepočtu asi 3 miliony korun.

Jan Zajíc
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
31. 8. 2021 18:11
Re: Co dodat
Vtip je v tom, že takové plnotučné auto může být dopřáno výhradně Severoameričanům, případně pár z Evropanů. Ovšem v momentě, kdy by si takové auto chtěli dopřát i všichni Asiaté, Jihoameričané a nedejbože i Afričané, tak nezbude než dát "nedovzdělané Grétce" za pravdu ;-) :D . A nejde samozřejmě o to auto jako takové, to je spíš jen taková roztomilá alegorie.
Avatar - Barrichello
31. 8. 2021 15:44
Re: Tohle bude
A co dělá Kristhin Gomez? :-) :-) :-)
Avatar - Jerry.Gunman
31. 8. 2021 15:10
Re: Tohle bude
Ale Kadliku, klídek ;-)
Avatar - Barrichello
31. 8. 2021 13:52
Re: Tohle bude
:-) :-) :-)
Avatar - Jerry.Gunman
31. 8. 2021 12:48
Re: Tohle bude
Bude-li Lela karlose dostatečně ojíždět, bude s tímto vozem moci školky a spol. objíždět.
To je jednoduchá matematika
:-)