Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Infiniti M35h: První hybrid s varováním pro chodce

Diskuze (2)
Jízda hybridu po městě v čistě elektrickém režimu skýtá rizika. Infiniti má odpověď.

Provoz elektromobilů nebo full-hybridů v elektrickém režimu (EV) v centrech měst je jedním z hlavních důvodů existence těchto druhů pohonu. Automobil v tomto energeticky nenáročném režimu jízdy nevypouští žádné výfukové plyny a tedy ani emise, které by zhoršovaly kvalitu ovzduší.

Nebezpečí ovšem spočívá v interakci s chodci. Ti jsou zvyklí na relativně hlučná benzinová a dieselová auta, pěší účastník silničního provozu proto může snadno elektricky poháněné auto přehlédnout a nečekaně mu vstoupit do dráhy.

V posledních letech se tímto problémem zabývá řada firem, jako příklad uveďme úpravu Tesla Roadster a prototyp elektrického Smartu od Brabusu, který elektromobilům přidal syntezátor zvuku velkoobjemového motoru.

Stejný cíl, ale poněkud jinou cestu volí Infiniti, které v připravovaném hybridu M35h nabídne zvukové upozornění – zřejmě jako vůbec první automobilka na trhu.

Konstruktéři Infiniti ve spolupráci s mateřským Nissanem a odborníky z oblasti kognitivní a akustické psychologie vyvinuli zařízení, které vydává zvuk s proměnlivou frekvencí od 600 Hz do 2,5 kHz – frekvence se mění v závislosti na rychlosti.

Zařízení je v činnosti od 0 do 30 km/h, opět se aktivuje, pokud rychlost auta klesne pod 25 km/h. Při vyšších rychlostech není nutné používat umělý zdroj zvuku. Infiniti M35h sice dokáže jet na čistě elektrický pohon až 80 km/h, od 30 km/h je ale hluk od kol dostatečně intenzivní na to, aby varoval před blížícím se autem.

Pro Infiniti je zvukové upozornění chodců důležitou součástí marketingu. Automobilka staví na tom, že dle výsledků série vlastních experimentů dokáže M35h v různých jízdních režimech jezdit výhradně na elektrický pohon i více než 50 % jízdní doby.

Diskuze (2)
Avatar - ManInBlack
23. 11. 2010 12:56
Re: klakson
Tohle zařízení je děláno pro řidiče, kteří za jízdy výhradně píší SMS a chodce, kteří se neumějí rozhlížet, víš? >:D
Já nosím už přes 3 roky při chůzi do města apod. sluchátka s poměrně hlasitou hudbou, že auta taky neslyším a vždycky mi stačilo se rozhlídnout, takže jsem neměl jediný konflikt.
23. 11. 2010 10:13
klakson
smejem sa >:D objavili ameriku, klakson sa totizto montuje to aut uz hooodne dlho