Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

International Truck uvádí novou řadu HX (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
International Truck patří k tradičním severoamerickým výrobcům užitkových vozidel a v letošním roce uvádí první zcela novou modelovou řadu od roku 2010.

Značka International Truck, která se specializuje na užitková vozidla pro civilní využití, patří pod křídla koncernu Navistar, produkujícího nákladní automobily, autobusy, vojenská vozidla i samostatné motory.

V současnosti International Truck nabízí devět modelových řad nákladních automobilů od lehké TerraStar pro distribuční provoz na krátké vzdálenosti až po vrcholné těžké verze řad ProStar a LoneStar určené pro dálkovou dopravu.

V nabídce firmy pak nechybí ani modelové řady určené primárně pro využití ve stavebnictví. Právě mezi ně patří modelová řada HX s nově navrženými kabinami a rámy podvozků, která má na trhu postupně nahradit řadu PayStar, jejíž kořeny sahají až do roku 1972.

Novinka při svém uvedení na severoamerický trh nastupuje se čtyřmi základními verzemi, označenými HX515, HX520, HX615 a HX620, z nichž pak z každé je odvozena široká řada provedení vhodných pro konkrétní nasazení.

Pro všechny čtyři verze pak International uvádí shodné rozpětí celkové hmotnosti vozidla od 26 do 46 tun. Vedle toho je spojuje i zaměření interiéru kabin na maximální zvýšení komfortu a bezpečnosti provozu, čemuž odpovídá například natočení středové konzoly s řadou ovladačů k řidiči nebo použité materiály obložení a čalounění.

Vozidla s označením HX515 a HX615 mají být ideální jako nosiče sklápěcí korby, domíchávačů betonu, bagrů a jeřábů. První z této dvojice je nabízen výhradně s podvozky v konfiguraci 6x4, zatímco provedení s vyšším číselným označením nabídne i podvozky 8x6.

V přídi HX515 a HX615 bude vždy pracovat vznětový řadový šestiválec Navistar N13, poskytující z objemu 12,4 litru výkony od 276 do 321 kW a točivý moment 1830 až 2101 N.m. Verze s označením HX615 pak mohou mít tento motor i s výkonem 354 kW a točivým momentem 2305 N.m.

Internationaly HX520 a HX620 umožňují podle potřeby provozovatele volbu mezi konfigurací podvozku 6x4 nebo 8x6 a výrobce je představuje jako ideální volbu pro tahače návěsů, ale zároveň i vhodný základ pro montáže nejrůznějších nástaveb.

K pohonu těchto verzí slouží vznětový řadový šestiválec Cummins ISX15 o objemu 14,9 l s výkony od 336 do 447 kW a točivým momentem 2237 až 2780 N.m.

Standardem pro všechna čtyři provedení nové modelové řady HX je manuální 18-rychlostní převodovka, ale k dispozici jsou i automatické převodovky z produkce společností Eaton a Allison.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)