Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Připomeňte si, jak to vypadalo na českých silnicích v devadesátých letech

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Devadesátá léta byla u nás zvláštním obdobím. I pro nadšence do aut. Právě tuto dobu se snaží připomenout jeden zajímavý projekt na sociálních sítích.

Jmenuje se 90s Czech Roads a jeho cílem je ukázat "zářivou stránku 90. let v České republice". Podle autora projektu totiž obecně panuje povědomí, že se po českých silnicích v té době proháněly pouze vozy značky Škoda nebo jiné automobily východního bloku, skutečnost přitom po pádu železné opony byla trochu jiná.

90s Czech Roads ukazuje hlavně vozy ze západních zemí. Fotografie z 90. let, které většinou posílají fanoušci projektu, ale také zpravidla doprovází příběh konkrétního auta a jeho majitele. Nejde přitom jen čistě o devadesátky, zveřejňovány bývají i snímky ze začátku nového tisíciletí.

A často jde o zajímavé informace. Věděli jste například, že v roce 1994 bylo v Praze registrováno Bugatti EB110? Stejný model, ovšem v provedení GT, se v roce 1994 objevil také na Autodromu v Mostě, kde prošel testováním. Už během něj měl údajně prodejce tohoto vozu čtyři závazné objednávky. A to tehdy EB110 GT stálo více než 13 milionů korun.

Projekt ovšem nabízí i řadu dalších zajímavostí, například pohledy na tehdejší tuningovou scénu, fotky z autosalonů prodávající exkluzivní i obyčejnější vozy a nechybí ani různé momentky, které oživují zvláštní atmosféru 90. let.

Ukázky najdete v galerii, zbytek fotografií a najdete na Instagramu a Facebooku.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

12. 6. 2020 21:39
kamarad do deste
Ten Vaculik tam u toho taxi. Jeste ze to je pryc...