Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příběhy z divokých devadesátek: Jak se tehdy žilo řidičům a nadšencům do aut

Jan Zajíc
Diskuze (13)

Na devadesátá léta minulého století spousta z nás z mnoha důvodů vzpomíná s láskou a nostalgií. Třeba i kvůli autům.

Devadesátky totiž na české silnice ve větším množství přivedly "západní" automobily, o nichž většina Čechů v 80. letech mohla jen snít. Tedy ne že by vytoužené vozy ze Západu najednou byly všem obyvatelům dostupné, to opravdu ne, ale dostat se k nim bylo přece jen jednodušší.

Kromě samotných aut věhlasných západních značek se u nás ale začaly objevovat také nové autosalony a změnil se způsob, jakým se vozy prodávaly. Velkou proměnou tedy prošla například i reklama.

U silnic začaly růst nové čerpací stanice, přibývaly autobazary, objevovaly se nové služby, nové automyčky, nové servisy a opravny. Devadesátá léta prostě a jednoduše přinesla do života motoristů spoustu novinek.

A právě na zajímavé příběhy zejména z tohoto období (zastoupena jsou ale také "nultá léta") se soustředí projekt 90s CZECH ROADS, který byl založen v říjnu roku 2019 na sociální síti Instagram a později zamířil také na Facebook. Možná si pamatujete, že jsme o něm už jednou psali. Bylo to loni v červnu, jenže od té doby se spousta věcí změnila.

Projekt se totiž posunul dál, jeho součástí je poměrně čerstvě také vlastní internetová stránka. Díky ní se pak nejen rozšířil záběr platformy, ale web především jeho tvůrci jednotlivé příběhy zařadit do různých kategorií.

Na stránce tak najdete příspěvky s charakteristickou atmosférou 90. let seřazené v oblastech jako například autosalony, bazary, reklamy, tuning, srazy nebo dobové relikvie. Publikované snímky vám připomenou třeba svět kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, službu bikini car wash, kterou v roce 1997 poskytovalo autocentrum Petroil v Přerově-Lověšicích, tehdejší marketing zase připomene reklama na předplatné časopisu Svět motorů a Auto Tip z roku 1996 se dvěma dívkami v hlavních rolích. Ale nechybí ani vzpomínky na auta, které posílají sami fanoušci projektu. Nebo dobová inzerce. Je toho prostě spousta.

Spoustu nostalgie vyvolá i sekce video se záběry nejrůznějších motoristických akcí a srazů.

Ukázky zajímavých příběhů najdete v galerii, web 90s CZECH ROADS naleznete zde.

Jan Zajíc
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Naughtilus
30. 10. 2021 19:27
Re: Auto z 90. a nultých let byla absolutním vrcholem...
Jo, nedavno jsme jednu takovou E46 meli v servisu, byla zespodu tak zrezla, ze mechanik prohlasil, ze to delat nebude, by se mu to rozpadlo na heveru.
6. 8. 2021 23:28
Re: Najlepsie roky
Ano, tehdy ještě panovala skutečná svoboda a po dnešních ekofašistech a neomarxistech nebylo ani památky... :-) :yes:
6. 8. 2021 14:53
Re: Auto z 90. a nultých let byla absolutním vrcholem...
nejlepsi auta jsou milenium az cca 2006-2010 podle kategorie. Jinak receno e46-911 997. Olejovy posilovace, neskrceny motory, zadny asistenti a na rozdil od aut dekadu starsich funkcni elektronika a zasadne odolnejsi mechanicky dily podvozku
Avatar - 3_diamanty
6. 8. 2021 06:53
Najlepsie roky
A nielen co sa aut tyka... ale snad vo vsetkom... boli to uzasne roky.... nezabudnene :yes:
6. 8. 2021 06:44
Joooo profík se pozná
Který profík dělal ty popisky fotek :D jsem nevěděl, že Dodge dělalo mimo Viperu RT/10 i RT/20 :D :D v takovém případě bych chtěl vidět,jak tam ten 20 válec dostali :D :D ale zas na jednu stranu,kdysi dávno jsem měl v rukou nějaký katalog všech aut té doby kde bylo psáno i kolik kusů toho auta je u nás a u Viperu bylo že jeden kus je u nás, teď už vím kdo ho měl