Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Daily nové generace kompletně představeno (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
Nejnovější evoluce lehkého užitkového vozidla Iveco Daily hodlá jít ve stopách svých předchůdců.

Iveco novou generaci modelové řady Daily odhalilo v dubnu prostřednictvím trojice fotografií a několika základních informací o jeho technice a schopnostech. Nyní italská automobilka zveřejnila další detaily o jeho technice a vybavení, které doplňuje rozsáhlá fotogalerie.

Z minulých let si nové Daily udržuje svoji nezměněnou klasickou konstrukci podvozku s rámem, zajišťující kromě odolnosti, všestrannosti a dlouhé životnosti vozidla i větší jednoduchost montáže různých nástaveb na podvozky této řady.

Široká nabídka

V případě dodávkového provedení nového Daily se konstruktéři společnosti Iveco zaměřili na další zlepšení jejích užitných vlastností, ať už jde o ovladatelnost či nosnost, a to díky optimalizovaným přepravním objemům, stejně jako snadnému používání díky nižší a přístupnější ložné ploše.

Kapacita dodávky byla optimalizována díky revizi poměru mezi rozvorem, celkovou délkou a ložnou délkou. Vznikly tak nové modely s ložnou plochou 18 a 19,6 m3 (největší ve své třídě) a s 10,8 m3 (nejlepší ve své kategorii ve využití zastavěného prostoru dodávky, tento index měří poměr mezi délkou ložného prostoru a celkovou délkou vozidla).

Nové Daily má být jediným vozem své kategorie, u nějž lze dosáhnout celkové hmotnosti až 7 tun, zatímco nosnost může dosahovat hodnoty až 4000 kg. Objem ložné plochy se přitom u dodávkových verzí může pohybovat od 7,3 až 19,6 m3.

Zákazníci mají možnost volby ze tří rozvorů náprav s hodnotami 3000, 3520 a 4100 mm. V případě posledních dvou je k dispozici s krátkým nebo dlouhým zadním převisem. Celková délka nového Daily se pohybuje mezi 5040 až 7500 mm, zatímco ložná plocha může mít délku od 2600 do 5100 mm.

Podvozky s kabinou připravené pro montáže nástaveb mohou mít rozvor náprav od 3000 do 4750 mm. Celková délka kompletního vozidla pak může být až 6190 mm. Nosnost může mít toto nové Daily až 4700 kg.

Přepracovaný podvozek

Všechny modely do 3,5 tun jsou vybavené novým předním odpružením, které má zajistit optimální ovládání vozidla, zlepšit komfort pro posádku a zvyšovat maximální přípustné zatížení na nápravu. Poloměr otáčení 10,5 m patří k nejlepším v dané kategorii.

Pro modely s jednomontáží na zadní nápravě byla vyprojektovaná i nová geometrie zadního odpružení, která snižuje výšku ložné plochy přibližně o 55 milimetrů a tím výrazně usnadňuje operace nakládání a vykládání z vozidla.

Standardem pro novou generaci Daily je ESP a součástí jeho výbavy ,může být i systém sledování jízdního pruhu, který při vybočení vozidla bez předchozího upozornění prostřednictvím ukazatelů směrů jízdy varuje řidiče akustickým signálem před opuštěním zvoleného jízdního pruhu.

Diesel i CNG

Nová generace vozu Daily je také silně orientována na současné požadavky trhu, dosahuje více než 5% snížení spotřeby oproti předešlému modelu a snižuje celkové náklady na provoz vozidla.

Paleta pohonných jednotek zahrnuje vznětové motory o objemu 2,3 a 3,0 l a také pohonnou jednotku na stlačený zemní plyn. K dispozici bude celkem devět výkonových variant s hodnotami od 78 kW (106 k) do 151 kW (205 k). Provedení CNG má výkon 100 kW (136 k).

Motory mají být k dispozici v provedeních Euro5b+ s EGR nebo Euro 6, u nichž je použito EGR i SCR. Motory, splňující emisní normu Euro 6 mají mít vstřikovací tlaky až 2000 bar.

Všechny nabízené převodovky včetně automatizované s možností sekvenčního řazení mají šest rychlostních stupňů.

Větší komfort

Nová kabina je odhlučněná lepší zvukovou izolací a oproti předchůdci má být pohodlnější, což zajišťuje její pozice spolu s účinnější klimatizací. Posádka má k dispozici pětici uzavíratelných úložných prostorů, tři držáky nápojů a odkládací přihrádky na telefony, tablety a jiné předměty.

V nabídce výbavy figuruje i multimediální platforma IVECONNECT, umožňující řidiči využívání informačních i zábavních systémů, zahrnujících rádio, MP3 přehrávač, Bluetooth, satelitní navigaci, zadní kameru. Všechny tyto prvky jsou ovládány prostřednictvím dotykového displeje na palubní desce. Pocity z jízdy mají být srovnatelné s jízdou v současném komfortním osobním automobilu.

Nejen dodávky

Vedle dodávkového Daily a podvozků s kabinou pro montáže nejrůznějších nástaveb budou stejně jako u dosavadní generace k dispozici i různé verze minibusů, připravené k uspokojení požadavků zákazníků, kteří působí v sektoru veřejné osobní dopravy jak v městském prostředí, tak při rychlé přepravě mimo městskou síť. Nechybí ani Daily Camper určený pro montáže obytných nástaveb.

Daily Minibus bude k dispozici ve čtyřech verzích, z nichž tou první je Line, které má představovat nejuniverzálnější provedení, ideální pro využití na meziměstských linkách nebo jako školní autobus. Tato verze je nabízena ve třech různých délkách s dvěma typy dveří, možností bezbariérového přístupu a prostorem až pro 22 cestujících.

Následující Daily Tourys je turistickou verzí s komfortním provedením interiéru, v němž je pro každé sedadlo připraveno LED osvětlení a individuální ovládání ventilačních otvorů klimatizace.

Pro městský a případně i meziměstský provoz je určeno Daily City, které je nabízeno i ve verzi CNG a má dvojité přední dveře, zatímco u zadních je umístěna sklopná rampa pro bezbariérový přístup.

Pro italský trh je pak připraveno ještě Daily Pop, které představuje školní autobus s kapacitou 45 sedadel pro základní školy a 32 sedadel pro střední školy. K dispozici je vznětová verze i CNG provedení.

Iveco Daily ve své první generaci vstoupilo na trh v roce 1978 a je nabízeno prakticky ve všech částech světa. Důkazem jeho popularity je přes dva miliony prodaných vozů. V současnosti je na trhu provedení, které bylo uvedeno v roce 2011 a je stále nabízeno v široké paletě verzí od klasické dodávky, přes kabinu s podvozkem pro montáž nástavby až po minibus. Nechybí ani provedení s pohonem všech kol pro provoz v terénu a k dispozici jsou i verze Natural Power na stlačený zemní plyn (CNG).

Nové Daily se vyrábí v závodě Iveco Suzzara, nacházející se v blízkosti města Mantova v Itálii, a rovněž v závodě ve Valladolid ve Španělsku. V obou závodech podnik nedávno významně investoval do obnovy výrobních linek.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (8)
10. 6. 2014 06:36
Re: Design
Taky v tomto segmentu nevidím problém ve sdílení dílů. Koncern a jiní to dělají v mnohem vyšším segmentu než je AR Gulietta.
Exteriér je takový "nabořený" a trošku přednasr..., teda zepředu. Zboku a zezadu je vcelku hezký.
PS:Můžu se přidat k těm, kterým se současná (teda dnes už minulá) genereace Ducata, Boxera, Jumpera dřív nelíbila. Ale nyní mohu říct, že se mi líbí moc.
9. 6. 2014 23:54
Re: Design
Mě přijde taky rozdíl mezi Audi a Lamborghini a ovládání klimatizace mají některé modely též stejné.
Jinak mě se to osobně líbí, na to že je to dodávka to není zlý.
Jen je škoda, že ikonické opěrky hlavy zůstaly, ale ikonická dle váhy odpružená sedačky očividně už ne ;-\
9. 6. 2014 20:27
Re: Design
takové ovládání klimy jako má Giulietta je ergonomicky to nejlepší, co můžeš mít.... Rychlé a intuitivní.... Proč by to koncern do dodávky nemohl dát? když to může být v Alfě tak pro Iveco to není dost dobré....?

Díly z Lancie Y tam nikde nevidím.... ale možná něco zvětšili na dvojnásobek a dali to tam....

Jinak exteriér se mi taky moc nelíbí, ale pamatuju si, jak tady lidi blinkali na minulou verzi Ducata a prodávalo se to skvěle, takže na internetové designéry kálí pes....
9. 6. 2014 17:28
Re: Design
Za 1. nemají a za 2. je to pořád Škoda.
Iveco a Alfa Romeo mi přijde krapet rozdíl.
Avatar - Fe
9. 6. 2014 16:35
Re: Design
Ale to, že škodovky maju 30 rokov jediný druh ovladačov kúrenia, to je v pohode, že? Ale keď to maju 3 talianske auta, ta už je to problem...