Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar C-X17: Kočičí SUV na první opravdové fotce

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
Jaguar se konečně chystá do kategorie SUV a ve Frankfurtu představí koncept C-X17. Po nedávno zveřejněném teaseru je tu první fotka.

Na černobílé kresbě nám toho Jaguar moc neukázal a teď poodhalil roušku tajemství znovu jen trochu. Automobilky novináře a fanoušky rády napínají a netýká se to zdaleka jen té britské. Co tedy víme? Koncept C-X17 je modrý, nikoli tradičně zelený. Přídi dominuje typická maska chladiče, vypadá však trochu větší, než jsme byli doposud zvyklí. Velkorysé rozměry mají také vstupy vzduchu s diodovými mlhovkami, pás LEDek pro denní použití nechybí ani v hlavních světlech.

Design karoserie je převzat z nejnovějších modelů značky, což není vůbec překvapivé. C-X17 má pět dveří, na víku zavazadelníku slušivý spoiler a řádně mu narostly blatníky. Přední sedačky jsou každá z jednoho kusu, nenajdeme zde oddělené opěrky. Dozadu bohužel zatím vidět není. Střecha se tímto směrem decentně svažuje, spodní linie bočních oken zase módně stoupá vzhůru. Koncová světla se inspirovala u F-Type. Koncept je postaven na novém modulárním hliníkovém podvozku PLA (Premium Light Architecture), který by měl zdědit také nový sedan střední třídy s pravděpodobnými názvy XS, či XE.

Na další fotky i detaily si budeme muset počkat nejdříve do pondělka 9. září, kdy by měl být frankfurtský koncept kompletně odhalen včetně (doufejme) alespoň nějakých čísel. Jaguar již SUV plánoval na konci minulého století, nikdy na něj však nedošlo. Mělo být tehdy opravdu velké, postupně své plány automobilka přehodnocovala, zvláště poté, když ji Ford prodal indickému Tata Motors. C-X17 je v tuto chvíli zatím studií, která má představit novou platformu a ukázat, co všechno na ní lze postavit. Se sériovou výrobou však můžeme víceméně počítat, pokud se nestane nic mimořádného.

Staromilce asi nepotěší, ale trh s crossovery, které se do terénu za svůj život často ani jendou nepodívají, není stále nasycený. A to ani těch dražších, kam Jaguar bezesporu zamíří. Nové SUV by se podle spekulativních informací mělo rodit v Solihullu, tedy u spřízněného Land Roveru, který má větší výrobní kapacity než samotný Jaguar.

Aleš Dragoun
Diskuze (21)
7. 9. 2013 05:25
Další foto
No tak v celkový koncepci je to už jiný kafe ;-) paráda :yes:

[odkaz]
Avatar - kosmonaut
7. 9. 2013 02:54
Re: Na prvy pohlad
Taky jsem si říkal na první pohled :-)
6. 9. 2013 20:31
Jaguar se konečně chystá do kategorie SUV...
A proč: "konečně"? To autor potřebuje neustále manipulovat blbostí těch, co se nechají snadno manipulovat, resp. moudrostí těch (výrobců), co to umí využít?

Chápu to z hlediska Jaguaru (navýšené prodeje se vždy cení), ale napsat by to šlo úplně jinak. :no:

Ještě chvilku na auto.cz a 'SUV' pro mne bude vyloženě nadávka. Včera jsem z toho lezl a ani pohodlné to není - což je poslední argument, který jsem uznával, pro ty, co jsou opravdu pohybově nemocní. Psychické problémy, ale v tomto případě neuznávám :-( .
Avatar - Hammunasakra
6. 9. 2013 14:46
Re: První OPRAVDOVÁ fotka
Tak to musíš počkat do pondělí. Doufám že dodaj technický data a nebude to jen představení vzhledu :-)
6. 9. 2013 14:24
Re: První OPRAVDOVÁ fotka
Jsem zvědavej na celek...tohle mi teda moc neřeklo. Snad kromě toho, že jaguaří SUV asi ne :-)