Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar C-XF oficiálně: vzrušující modely Jaguaru se vracejí (VIDEO)

Ondřej Láník
Diskuze (108)
Studie připravená pro začátek roku 2007 je podle rozsáhlé tiskové zprávy předzvěstí dech beroucích modelů, které Jaguar chystá do výroby. (4.1.2007 doplněna 2 videa)

"Za vzrušujícími tvary Jaguaru se lidé na ulici otáčejí. Zůstávají stát omráčeni a přejí si takové auto vlastnit. Právě takové emoce generuje nový C-XF – a přesně tak budou fungovat příští sériové modely Jaguaru." To je úvodní komentář Iana Calluma šéfa designu Jaguar Cars v tiskové zprávě k uvedení studie Jaguaru C-XF na detroitském autosalonu.

Studie připravená pro začátek roku 2007 je podle rozsáhlé tiskové zprávy předzvěstí dech beroucích modelů, které Jaguar chystá do výroby. Dalším důležitým prohlášením Iana Calluma je konstatování, že Jaguar má být moderním autem a podle toho také musí vypadat. Pryč jsou tak zřejmě tradicionalistické tvary, které dosud určovaly vzhled a proporce všech čtyřdveřových limuzín z Coventry.

Kupé a kabriolet řady XK odstartovaly novou designovou éru Jaguaru, která musí automobilku definitivně vrátit na správnou kolej. Nová studie rozvíjí design dále, ukazuje kam půjde značka v blízké budoucnosti. Příď již nemá dva romantické páry kruhových nebo oválných světel, ale spíše agresivní světelné kroužky sdružené pod společným krytem. Maska se oprostila od vertikálně orientovaných mřížek řadových modelů a její struktura připomíná více sportovní modely s R v názvu. Tvar je na současné poměru u Jagu revoluční. Celá příď jakoby vycházela z rozměrů masky, která jednoznačně dominuje této části karoserie. Ve zpětném zrcátku si tento model nespletete. Tradiční jemnost a decentnost tvarů, linií a detailů je ta tam.

Není čas na vyumělkované kudrlinky! Boční profil staví na popularitě kupé. Co na tom, že v tomto případě půjde o kupé se čtyřmi dveřmi. Vždyť německý příklad ukazuje, že je to dobrý tah. Linie střechy, kliky ukryté v rámu dveří, nízká okna - to vše je inspirováno dvoudveřovými vozy, které Jaguar proslavily. Mohutná plocha boků je opticky snížena výrazným prahovým prolisem, celý automobil pak působí sportovněji díky sedmipaprskovým kolům z lehkých slitin.

Design zádě je na hony vzdálen všemu, co známe z dnešního portfolia Jagu. Při troše fantazie by se v ní daly najít geny moderního pojetí designu Fordu, ale z takového závěru by asi u Jaguaru radost neměli. Nízké ale velmi široké koncové svítilny dále rozšiřují automobil, který působí jako ta velká kočka, kterou má Jaguar ve znaku, zatím je však jen přikrčena a připravena ke skoku.

Interiér s ocelově šedým nádechem, tmavým neopřeném místo kůže a elektrizujícím světelným pásem působí velmi futuristicky a proto očekáváme, že právě tady dojde u sériového modelu k největším změnám. Do schématu moderny nepatří žádné hnědé dřevo, okrová kůže ani tradiční british racing green a tomu je přizpůsoben také interiér detroitské studie. Horizontální pás z hliníku prochází celou přístrojovou deskou, jen uprostřed je přerušen monitorem palubního informačního systému.

Proti současným zvyklostem - a to nejen u Jaguaru - jde dokonce i logika palubních přístrojů. Jejich ručky mají nulu na dvanácti hodinách a zvyšující se otáčky motoru a rostoucí rychlost generuje pohyb proti směru hodinových ručiček.

Hříčkou designérů je také volant, který na první pohled vypadá jako tříramenný, ale nosné je ve skutečnosti jen dolní vertikální rameno. S věncem volantu nespojená horizontální ramena jsou vlastně jen pokračováním pevného sloupku řízení a mají pouze funkci ergonomicky umístěných nosičů pro páčky určené k přeřazování převodů. Všichni čtyři pasažéři mají svá vlastní skořepinová sedadla.

Lehce teatrální úvod před rychlou jízdou představuje start motoru. Ten začíná stiskem rudého tlačítka na přístrojové desce, které zpřístupní volič šestistupňové automatické převodovky a odstartuje malou světelnou show. Malý modrý kroužek se vydá ze středu přístrojové desky po stranách světelným pásem až dozadu a elektroluminiscenčně prosvětlená střecha se rozzáří. Zvenku je start motoru signalizován modrým světlem v oblasti mřížky chladiče.

Pod kapotou je současný vrchol motorové nabídky Jaguaru: vidlicový osmiválec 4,2 V8 přeplňovaný mechanickým dmychadlem, který poskytuje nejvyšší výkon přes 300 kW a točivý moment asi 500 Nm. Kdyby se v této podobě CX-F dostalo do výroby mělo by elektronicky omezenou nejvyšší rychlost 250 km/h. Bez elektronického zařízení by se maximum dostalo někam k hranici 290 km/h.

Ondřej Láník
Diskuze (108)
4. 1. 2007 21:52
Re: BRAVO
... o sobě... o druhých těžko, to je ti snad jasné.
4. 1. 2007 17:25
Působivé, živoucí, nádherné, nekomromisní...
Je to zkrátka krok správným směrem a kdo to nevidí, toho si troufám označit za člověka neznalého kvalitního designu a tudíž v tomto případě nesoudného! :yes:
Avatar - donPedro
3. 1. 2007 22:47
Re: Je tohle auto JAG nebo neni???
Ano, ano. Šak nás taky mistr Marko varoval zavčasu. My zde na Auto.cz jsme byli připraveni. A taky si zde, nejen pro všecky Jagisty (pro ty by to měla býti "povinná četba"), dovolím ještě jednou anoncovati DVD přílohu posleního loňského CHIPu - historie "Velké kočky" do počátku do roku 94 minulého století. Já to viděl, nejdenu slzu zamáčk a nejednu sklénku skotské vypil. Tož tak.
Avatar - donPedro
3. 1. 2007 21:20
Je tohle auto JAG nebo neni???
Ale samosebou se rozumí že JE!!! Věřte přátelé že jsem člověk konzervativní (vzhledem k věku si to snad již mohu dovolit) a tvary "starých" Jagů se mně líbily, líbí a i líbiti furt budou. Tady přece, jak (nejen zde) všichni víme, jde o záchranu této automobilky, tudíž revoluce jest asi nevyhnutelá, že. A tož vyrovnejme zamračená obočí, a držme palce, ať se tahle velká kočka dostane ze sféry ohrožených druhů. Nakročeno má, snad, dobře. Tož tak.
3. 1. 2007 20:11
Re: RETRO goes METRO
Jo,jo. To koresponduje s dobou - všichni jsme všechno viděli, nic nového už vlastně nejde vymyslet, ničím takřka nelze překvapit, inspirace jsou vymačkány jako citron, a do toho se ještě zrychluje tep doby...