Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar Land Rover se stane nejúspěšnější britskou značkou historie

Michal Fokt
Diskuze (15)
Uskupení Jaguar Land Rover má našlápnuto stát se příští rok hvězdou britského autoprůmyslu coby nejúspěšnější značka historie.

Není toho mnoho, na co by kdysi pyšný britský automobilový průmysl mohl být hrdý. Když pomineme z pohledu velikosti produkce zanedbatelné výrobce exotů, mezi nimiž působí Morgan jako trapný mainstream, všechno ostatní buď skončilo nebo bylo prodáno do zahraničí, kam se přesunula i výroba. A tak se pomalu stává skutečností něco, co by před nějakými 20 lety nikdo ani nepomyslel - největší a nejúspěšnější britskou značkou, která stále v Británii sídlí a vyrábí, byť ji vlastní zahraniční společnosti, je v současnosti Jaguar Land Rover.

A nejen to, když to takhle půjde dál, stane se příští rok nejúspěšnější značkou historie - vše totiž nasvědčuje tomu, že se příštího dubna, kdy u Jagu končí fiskální rok, dosáhnou obě značky společně hrubého zisku 2,75 miliardy liber. V loňském fiskální roce činil zisk JLR před zdaněním 2,4 miliardy liber a pozitivní očekávání automobilky plyne z obrovského úspěchu na všech kontinentech, největšího nárůstu se dočkal asijskopacifický region s 29 %, následovaný Čínou (+21 %) a Severní Amerikou (+18 %) .

Meziročně se zájem o vozy Land Rover zvýšil o 12 % a Jaguaru dokonce o 38 %, tahounem prodejů Land Roveru je lifestylové SUV Range Rover Evoque, zatímco u Jaguaru jasně vede řada XF. S tímto vývojem souvisí i nárůst zaměstnanců, od roku 2010 se jejich počet zvýšil o 52 % a JLR má našlápnuto k další expanzi. Ta bude možná díky přesunu značky do nižších segmentů - Land Rover a Jaguar obohatí svou nabídku modelů o kompaktní crossover a Velká kočka se také vrátí do střední třídy se sedanem a kombi. Kromě toho se chystá nové, malé Discovery, které nahradí trošku nevýrazný Freelander. Všechny nové vozy bude pohánět nová generace čtyřválcových motorů Hotfire vlastního vývoje.

Pokud máme hovořit o konkrétních číslech, pak střednědobým cílem JLR je chrlit 750.000 aut ročně, což je oproti loňským 357.773 kusům více než dvojnásobek. "Malé" novinky Jaguaru by se na těchto číslech měly podílet zhruba 150 tisíci kusy, v případě odhadů malého Discovery je automobilka opatrnější, plánuje ovšem, že překoná výsledky Freelanderu.

Michal Fokt
Diskuze (15)
Avatar - Hotwire
4. 10. 2013 16:00
Re: Project 7 - Design Film
Fuj to hnusne tuzingove kridlo v zadu tam co robi? :no: :no:
Avatar - Barrichello
4. 10. 2013 10:07
Re: Otázka pro Fokta
No vidíš....ale tady se taky najdou perly >:D
3. 10. 2013 22:00
Re: Otázka pro Fokta
Nelíbí se mu, že to autor označil za značku. Tohle slovní spojení mají registrované, ale žádný automobil pod ním jako značkou nenabízí. Když už, tak tedy nejúspěšnější britská automobilka.
Avatar - Barrichello
3. 10. 2013 20:13
Re: Otázka pro Fokta
Co ty víš co exsituje v českém registru vozidel. Na vlastní oči sem viděl TP kde byla jako značka zapsáno Ford Lincoln >:D >:D >:D a druhý TP kde byla značka Ford a obchodní označení modelu Lincoln >:D >:D
Avatar - JuckiCZ
3. 10. 2013 20:09
Re: Project 7 - Design Film
Bože!!!
Naprostá automobilová extáze!!!
Hodně dlouho jsem neviděl hezčí kus mašinérie! A ten zvuk! :yes: :yes: :yes: