Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar na Nürburgringu testuje nový čtyřválec (video)

David Bureš
Diskuze (6)
Britská automobilka v příštím roce začne stavět motorárnu pro nový motor. Jeho testování už probíhá.

Automobilka Jaguar v nedávné době jezdila na okruhu Nürburgring s testovací mulou chystaného modelu XS, jejímž základem je XF. Pod kapotou prototypu podle všeho pracuje chystaný přeplňovaný čtyřválec.

Jedná se o jednotku z nové generace agregátů, které Jaguar vyvíjí společně se sesterským Land Roverem a firmou BorgWarner, která se stane výhradním dodavatelem turbodmychadel pro tyto jednotky. Počítá se se zážehovými i vznětovými motory, které se od příštího roku budou vyrábět v nově budované továrně.

Jaguar a Land Rover použijí nové motory v několika modelech, hlavními odběrateli čtyřválců nicméně má být nové generace Land Roveru Freelander a Jaguar XS, chystaný model střední třídy.

XS (pokud se tak bude skutečně jmenovat) se stane nástupcem neúspěšného X-Type, na trh dorazí během roku 2015. Základem automobilu bude samonosná hliníková karoserie, pod kapotou se vedle čtyřválců objeví i šestiválce. Poháněná bude zadní kola, pohon všech kol bude za příplatek.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - Pekelná Micinka
5. 8. 2013 15:54
Re: TSI
No pozor. Myslím, že malé motory o objemu od 1,5 nejsou ničím nereálným u malého Jaguaru.
C-X75 demonstroval, že dokáže i malý motor celkem vyhnat na výkon, který by pro malý sedan byl dostatečný. Samozřejmě, asi by muselo dojít k poklesu výkonu kvůli provozním nákaldům a životnosti, ale i tak by to pro entry level model mohlo stačit. [odkaz] poloviční výkon, tedy 250k by pro malého Jaga byl velmi dobrý, takže se dá odvodit, že nakonec by i ten objem 1,2 mohl být dostačující, ale myslím, že minimálně v téhle generaci aut se ještě takového poklesu neodčkáme a že těch 1,6 jako základ pro auta třídy XS je tak optimální.
Avatar - Barrichello
5. 8. 2013 15:41
Re: TSI
tfujtajxl >:D Ale jako recese dobrý
Avatar - Hittman
5. 8. 2013 15:01
TSI
Bože! Já být Jaguarem, sáhnu po 1,2 TSI, ideální volba. Možná 0,9 TwinAinr by taky nebyl k zahození >:-[]
Avatar - Barrichello
5. 8. 2013 14:38
Re: Těším se jak malej
mě přijde XJ tak akorát >:D
5. 8. 2013 14:35
Re: Těším se jak malej
Xf je veliký jen při,, parkování'' . Uvnitř toho místa mnoho není.Ale chápu tě.Když mé Xf doslouží, také si asi pořídím tohoto menšího Jaga.