Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar plánuje luxusní kupé XJ

Michal Fokt
Diskuze (56)
Přichází renesance velkých luxusních kupé? Na S Coupe od Mercedes-Benzu hodlá zareagovat Jaguar modelem XJ Coupe.

Bez ohledu na to, jak zdařilý byl (a stále je) model Jaguar XK, nešlo úplně o prodejní šlágr (celkem se prodalo něco přes 54.000 exemplářů) a v posledních letech zájem o něj klesá. Jeho potíž je v tom, že je tak trošku schizofrenik - ani sportovní, ani luxusní. Zájemce o hbitý sporťák se asi bude dívat jinde a pro ty ostatní je zase XK příliš malý a málo prestižní.

A tak poté, co Jaguar obohatil nabídku o skutečně sportovní F-Type, nastal čas na změnu orientace typu XK. O tom, že bude větší a luxusnější, se už hovořilo před časem, míra této změny vás ale nejspíš překvapí. Jaguar má v úmyslu zacílit na přímo na samý vrchol toho, co automobilky s masovou produkcí vyrábí - nový Mercedes-Benz S Coupe. Ba co víc, možná dokonce na Bentley Continental GT z domácí produkce.

Ano, budoucí XK povyroste do té míry, že se víceméně stane kupé variantou luxusní limuzíny XJ, které nabídne odpovídající prostornost vpředu i patřičný luxus. I v tomto případě však zadní sedadla budou koncipována jako "+2", tedy nouzová, popřípadě určená pro převoz dětí. Předpokládá se, že příští XK ponese i základní stylistické rysy modelu XJ, pochopitelně náležitě zatraktivněné a přizpůsobené požadavkům dvoudveřového automobilu.

Výroba stávajícího modelu XK bude ukončena letos v létě, jak dlouhou pauzu si gétékový nástupce dá a jestli se bude i nadále jmenovat XK, není zatím veřejně známo a na rozuzlení určitě budeme muset nějaký ten rok počkat, možná až do 2017. Očekává se každopádně nabídka přeplňovaných benzinových motorů V6 a V8 a poprvé v historii je doplní též dieselový V6. Šasi bude využívat prodlouženou verzi toho pro F-Type a nebude se už více vyrábět jako kabriolet.

Michal Fokt
Diskuze (56)
25. 3. 2014 15:33
Re: Tak je hodná kočička
;-)
25. 3. 2014 14:59
Re: Tak je hodná kočička
Šoupat nohama si běž sám, ty "petrolheade", jeden ti tu radí a ty jen kopeš, končím s tebou. :no:
Avatar - Petrolhead_CZ
25. 3. 2014 14:44
Re: Tak je hodná kočička
Dinare proč jsi mi už dřív nenapsal, že máš blog, který za něco stojí? Sjel jsem tvůj i webpajův a klobouk dolů pánové, musím vzít spoustu věcí co jsem napsal zpátky, moje chyba a moje neinformovanost, za to se omlouvám.
Avatar - Dinar
25. 3. 2014 14:25
Re: Tak je hodná kočička
To co předvádí V8ka v f-typu je právě důvod, proč nevzít raději boxstera, s tím motorem je to nařvaný frajírek křížený s okruhovým atletem, kouzelná kombinace. V6S je schopné auto, na okruh naprosto dostatečné, ale není v kombinaci šoukár/cesťák/okruh tak zajímavý jako V8, navíc se u něj hůře "omlouvá" nadsazená cena f-typu.
Avatar - Petrolhead_CZ
25. 3. 2014 14:24
Re: Tak je hodná kočička
?? Já se tu s webpajou teď normálně bavím, tak běž zas šoupat nohama. Proč bych se v souvislosti s F-Typem nezeptal na 4C? Zajímá mě, jak to vidí on, přijdeš ty a začneš zase útočit jako ten druhý samozvaný guru.