Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jaguar XJ13 a XK180: Znovuzrození nezapomenutelných konceptů (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
The London Classic Car Show nabídne jedinečnou přehlídku klasických vozů a k hvězdám této akce budou patřit i dva Jaguary, které ovšem nevznikly v dílnách své značky.

Jaguar XJ13 se proslavil především jako nešťastný projekt závodního vozu s novým pětilitrovým dvanáctiválcem, který se kvůli změně pravidel nemohl nikdy postavit na start žádného závodu, zatímco XK180 posloužil k rozdmýchání diskuzí o návratu dvoumístného roadsteru do nabídky značky.

Oba tyto vozy byly Jaguarem vyrobeny pouze v jediném exempláři a oba mají poměrně hojný počet příznivců, kteří by je rádi viděli ve svých garážích. V případě obou existují firmy, které nabízejí jejich repliky, které ovšem ne vždy zcela věrně odpovídají tvarům originálů.

Právě proto vznikl projekt Building the Legend, který se zaměřil na věrnou reprodukci Jaguaru XJ13 a firma JePe Specials, jejímž cílem je dokonalý XK180. Výsledky snažení obou se představí na The London Classic Car Show, naplánované na 18. až 21. února roku 2016.

Za Building the Legend stojí Neville Swales, který se rozhodl vyrobit nový Jaguar XJ13, který bude plně odpovídat originálu. Na projektu se podílí i několik členů vývojového týmu ze šedesátých let a ke stavbě je využito také jednoho z původních šesti prototypových dvanáctiválců.

Jaguar XJ13 se představil v roce 1966 a vedle svého vzhledu ohromoval především vidlicovým dvanáctiválcem o objemu 5,0 litru se čtyřmi váčkovými hřídeli. Prototyp byl navržen pro účast v závodech jako je 24 hodin Le Mans, ale pro změnu v pravidlech se nikdy nepostavil na start.

Do historie se tento prototyp zapsal v březnu roku 1967, když na zkušebním okruhu MIRA v Lindley dosáhl průměrné rychlosti přes 260 km/h. Tento výkon se podařilo překonat až o 32 let později McLarenu F1.

Tragickým se pro XJ13 stal 20. leden roku 1971, kdy byl kvůli vadné pneumatice poškozen na okruhu MIRA při natáčení propagačního snímku k uvedení prvního sériového dvanáctiválce pod kapotou Jaguaru E-Type. Nabouraný prototyp nebyl naštěstí zničen, ale uložen. Po letech se dočkal renovace a je stále ve vlastnictví Jaguaru.

Nově postavený Jaguar XJ13 se nemá na The London Classic Car Show představit pouze staticky, ale rovněž v akci a očekává se i účast některého z původních testovacích jezdců. Vedle vozu plně odpovídajícího originálu pak má být vystaven i exemplář vyrobený pro zákazníka s pozdějším motorem ze sériové produkce o objemu 5,3 litru.

Za značkou JePe Specials z Nizozemska stojí Eric Fintelman, který jako řada jiných zahořel láskou ke konceptu Jaguar XK180, jehož premiéra se odehrála na autosalonu v Paříži v roce 1998.

Nejprve si Eric koupil repliku karoserie tohoto konceptu z laminátu, kterou usadil na upravený podvozek staršího Jaguaru XJ-S, ale velmi brzy dospěl k závěru, že výsledek neodpovídá jeho představám.

Proto začal zcela od začátku a rozhodl se navrhnout svou vlastní a pokud možno tvarově co nejvěrnější reprodukci obdivovaného konceptu.

Výsledkem je dvoumístný roadster s hliníkovou karoserií, který stejně jako originál stojí za zkráceném podvozku Jaguaru XK8 a používá kompresorem přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec.

S výkonem 335 kW (456 k) zvládne tento stroj s automatickou pětistupňovou převodovkou a pohonem zadních kol akceleraci z 0 na 96,5 km/h za 4,5 s a dosahuje maximální rychlosti 290 km/h.

Společnost JePe Specials uvádí, že je připravena postavit zcela identický vůz, ale zároveň je otevřena přáním zákazníků, kteří se mohou rozhodnout i pro jiné pohonné jednotky a provedení interiéru nebo barevnou úpravu karoserie.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (9)
Avatar - Pekelná Micinka
18. 12. 2015 16:23
Re: XK180
:-) :yes:
Avatar - TeeJay
18. 12. 2015 12:01
XK180
XK180 je jedno z nejkrásnějších aut ever, má v mé sbírce modýlků čestné místo. :yes:
18. 12. 2015 10:01
Re: Disgrace, no race, slow pace
Já zase rozdíl nevidím vůbec žádný. Sebevyšší cena fake na originál nepředělá.
18. 12. 2015 09:02
Re: Disgrace, no race, slow pace
Rozumím, každý má měřítka nastavená jinak a jak se říká - každá věc má svého kupce.

Jen jsem prezentoval svůj pohled, o kterém nechci tvrdit, že je jediný a nejsprávnější. Já to mám v hlavě takhle, ale zároveň vím, že nejsem sám.

(Pokud bych chtěl Rolexy co se už nevyrábějí a žádné původní by nešly koupit, tak si nechám zajít chuť.)
Avatar - Individualita
18. 12. 2015 07:23
Re: Disgrace, no race, slow pace
Přesně tak. Navíc pokud by Rolex stále vyráběl typ hodinek, které si chceš koupit od Vietnamců, tak ok. Ale pokud už ten typ nikdy nevyrobí a ty je chceš...