Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak by to vypadalo, kdyby Viper přežil a dostal motor uprostřed?

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Chevrolet Corvette má v nové generaci C8 motor uprostřed, poprvé ve své historii, to je známá věc. Jak by to ale vypadalo, kdyby stejným způsobem přezbrojil Dodge Viper?

Určitě víte, že Viper se už nevyrábí, jeho produkce skončila v roce 2017. A nevypadá to, že by se "zmije" měla někdy v blízké budoucnosti vrátit.

Ale co kdyby se to povedlo? A co kdyby tedy po vzoru Corvette také dostala motor uprostřed? Možnou podobu takového návratu si můžeme představit díky obrázkům od Abimelec Design.

Výsledek podle nás nevypadá vůbec špatně. Virtuální Viper kombinuje design poslední generace, výrazně se však pochopitelně proměnily zadní partie. Ty jsou vzhledem k umístění mohutného desetiválce mnohem delší. Hezkým detailem je průhledné sklo nad pohonnou jednotkou.

Jiná pak je i pozice řidiče, který ve srovnání s poslední verzí sedí víc uprostřed a dál od zadních kol.

Mimochodem, víte, že v 90. letech koncern Chrysler skutečně zvažoval, že uvede Viper s motorem před zadní nápravou? Projekt byl spuštěn v roce 1996 a vznikly dva dřevěné modely.

Ve srovnáním se sériovým Dodge Viper měla obě zvažovaná provedení s motorem před zadní nápravou širší rozchod kol, sedadla posunutá víc dopředu a zároveň usazená níž. Vzhled pak vycházel z kupé Viper GTS, od nějž se lišil především kratší přídí s kabinou posunutou více vpřed, velkými vstupy vzduchu před zadními kola a delší linií vzad klesající střechy a zadního okna nad motorovým prostorem. Nakonec z toho ale nic zásadního nebylo.

Projekt Dodge Viper s motorem před zadní nápravou byl ukončen, když došlo v roce 1998 ke spojení koncernů Chrysler a Daimler-Benz.

.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

13. 2. 2020 00:52
Proč?
Viper s krátkou přídí je asi tak dobrý nápad jako BMW s předním náhonem... je to proti základnímu charakteru..